Luiza Kasati – Život kao umetničko delo

Luiza Kasati rođena je 1881. godine u Milanu. Kao bogato ali izolovano dete postala je fascinirana ljudima sa izraženim estetskim ukusom. Njen otac dobio je grofofsku titulu od kralja Umerta I nakon čega je ubrzo i umro. Nakon njegove smrti Luiza i njena starija sestra postaju najbogatije žene u Italiji.

Imala je samo jedan brak koji se okončao nakon 14 godina. Sa svega 33 godine ostala je udovica. Brak sa Kamilom bio je specifičan, jer su živeli potpuno odvojene živote, u odvojenim kućama.

Ekscentrična i temperamentan Luiza vladala je evropskim elitnim društvenim krugovima skoro čitave tri decenije. Na zabavama se pojavljivala uvek u ekstravagantnim odevnim kombinacijama, nikad dva puta isto odevena, a neretko je sa sobom vodila na povocu svog gepra. Jednom prilikom na baletkoj predstavi grupe Ballets Russes pojavila se sa živim zmijama oko vrata.

Uticala je na mnoge umetnike, a neki, poput Koktoa, Monteskjea, Romana de Titrova i Sesila Bitona videli su u njoj muzu i izvor neiscrpne inspiracije.

Sakupljala je egzotične životinje i bila je patronesa mladim dizajnerima svog vremena. U svojoj kući na Kapriju često je pravila svečanosti na kojima su se pojvaljivali najuticajniji umetnici toga vremena kao i intelektualna elita iz čitave Evrope.

Bila je inspiracija mnogim slikarima s početka dvadesetog veka. Uvek je insistirala na tome da plati svoj portret, jer je smatrala da je to ulaganje u besmrtnost.

Čuvena Vivijen Li je u filmu Grofica (1965) tumačila lik koji je baziran na životu Luize Kasati. Mnogo godina kasnije, Džon Galijano je Diorovu kolekciju za proleće/leto 1998. posvetio ovoj ekscentričnoj Italijanki. Takođe, kolekcija Aleksandra Mekvina iz 2007. potpuno je bila ispirisana Luizinim stilom.

Do početka tridesetih godina prošlog veka, raskalašnim i previše opuštenim načinom života, Luiza je uspela da napravi dug od 25 miliona dolara. S obzirom na to da nije bila u stanju da otplati sve kredite, njena imovina je bila rasprodavana po aukcijama.

Odselila se u London i tamo je živela u velikom siromaštvu. Pričalo se da je viđena kako po kantama traži perje da okiti kosu. U Engleskoj je i umrla 1. juna 1957. u svojoj 76. godini. Sahranjena je sa svojim psom i parom veštačkih trepavica.

Author: MII4ME Team

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *