Made in Italy. BELLISSIMA MODA

Moda je moda. Visoka moda je moda vrhunskog dizajna. Italijanska visoka moda je… umetnost. Izložba Bellissima je retrospektiva vremena kada su umetnost i moda postali jedno.

Posetioci muzeja MAXXI (Nacionalni muzej umetnosti 21. veka) u Rimu, od 02. decembra do 03. maja 2015, imaće prilike da posete izložbu Bellissima: L’Italia dell’alta moda 1945 – 1968, i kako kaže naslov, dožive period italijanske modne industrije, koji je redefinisao modu i uveo pojam haute cotour (visoka moda) u naše rečnike. Izložba predstavlja haljine i komade odeće koji danas imaju status legendarnih, a njihovi kreatori su ništa manje nego ikone modnog sveta. Pored odeće, na izložbi se mogu videti i komadi nakita, asesoari, kao i čuvene fotografije iz različitih foto-editorijala tog perioda.


Bellissima će prikazati dela modnih umetnika, kao što su Karla Akardi, Roberto Kapući, Emilio Šubert, sestre Fontana, Fendi, Balestra, Valentino i mnogih drugih koji su ostavili trag u ovom periodu, ali i u industriji u celosti. Poseban kuriozitet ove izložbe predstavljaju radovi Roberta Kapućija, italijanskog dizajnera koji je poznat po svom jedinstvenom i nesvakidašnjem dizajnu haljina. Na ovoj izložbi moći ćemo da pogledamo šest njegovih kreacija iz ovog perioda, između ostalih i čuvenu crno-belu skulpturnu haljinu, koja je 1958. bila proglašena za jednu od najinovativnijih kreacija na modnoj sceni.

Ljubitelji dizajnerskog nakita, takođe će imati pravu poslasticu u vidu kreacija najpoznatijeg italijanskog i svetskog juvelira, Bulgarija. Izložba će predstaviti selekciju unikatnog nakita, koji je za vreme u kom je nastao bio revolucionaran po inovativnim oblicima i stilom koji je odskakao od tradicionalne forme koja je vladala u periodu posle 1945. godine.
Glamur i sjaj su samo deo doživljaja, prefinjenost oblika i inovativnost eksponata ove izložbe će vas uveriti da je moda zaista i umetnost. Ukoliko imate sreće da posetite ovu fantastičnu izložbu, saznaćete sve o periodu kada je oznaka Made in Italy dobila značaj koji danas ima u celom svetu.

Author: Dušan Vulić

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *