Marina Abramović i Moroso

Moroso je italijanska kompanija koja se bavi proizvodnjom luksuznog nameštaja u saradnji sa najvećim imenima savremenog dizajna. Ovog puta ukrstili su snage sa konceptualnom umetnicom Marinom Abramović. Rezultat njihove saradnje, stolica „Portal“ i drveni sto za brojanje pirinča, predstavljeni su na Art Baselu u Majamiju.

Brojanje pirinča je jedna od meditativnih tehnika koje Marina koristi u svom radu. Sama vežba sastoji se iz brojanja i odvajanja zrna pirinča u potpunoj tišini, satima. Ovom metodom ispituju se fizičke i mentalne granice tako što se svakodnevna, naizgled banalna radnja transformiše u meditativni ritual.

Arhitekta Daniel Libeskin u saradnji sa kompanijom Moroso i Marinom Abramović dizajnirao je drveni sto za potrebe izvođenja performansa „Brojanje pirinča“ koji je bio izvođen tokom Art Basela u Majamiju. „Želeo sam da stvorim nešto strogo i lepo što odgovara Marininom radu, ali da u isto vreme bude i u skladu sa visokim standardima proizvodnje koje postavlja Moroso“, rekao je Daniel Libeskind.

Drveni sto je dobio i manju verziju u betonu. Presavijena betonska ploča osmišljena je tako da telo performera postavlja u udoban ali napet položaj u kom treba da ostane satima brojeći zrna pirinča.


Moroso je u Majamiju predstavio i stolicu „Portal“ dizajnerke Patricie Urquiole, posebno namenjenu višečasovnim performansima u Marina Abramović Institutu (MAI).

„Portal predstavlja hibridnu stolicu koja povezuje performans sa spoljašnjom realnošću. Nalik je modernoj reinterpretaciji kolica za prevoženje prtljaga. U ovom kontekstu, Portal služi da gledaoci mogu da se izmeste iz prostora u kojem se izvodi performans u neko mirnije mesto za odmor i relaksaciju“, rekla je Patricia Urquiola.

Portal nije niti stolica za ležanje niti fotelja, već „hardver“ koji predstavlja ulaz u drugu dimenziju – materijalni instrument koji omogućuje mentalni komfor.


Marina Abramović o saradnji: „Projekti realizovani sa Moroso kompanijom od ekstremnog su značaja za MAI ali i za mene, ne samo zbog koristi koje donose MAI već i zato što se zasnivaju na prijateljstvu.“

Author: MII4ME Team

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *