MARIO LIGUORI – najčitaniji Italijan u srpskim knjižarama

Ako ste ovih dana proveravali top listu najprodavanijih knjiga u beogradskim knjižarama, onda vam je njegovo ime sigurno privuklo pažnju. Mario Liguori, autor knjige „Prva ljubav“ koja se odmah nakon objavljivanja u septembru mesecu ove godine našla u vrhu ove liste (trenutno je prva na listi knjižara Delfi), pokazao je da je veza između Srbije i Italije možda očiglednija nego što nam se na prvi pogled može učiniti.

Liguori je Italijan rođen u malom gradu Sarnu nedaleko od Napulja, koji već deset godina živi i radi u Srbiji. Diplomirao je komparativne jezike i kulture na Univerzitetu L’Orientale u Napulju, a master i doktorske studije završio na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde trenutno predaje italijanski jezik. Autor je putopisne proze „Snatrenja“ (Službeni glasnik, 2010) i dvojezične zbirke „Sedam jesenjih priča/Sette storie autunnali“ (Akademska knjiga, 2013), a objavljivao je i u listovima Danas, Blic, Politika, Oslobođenje, L’Isola, Polja i drugim.

Zanimljivo je da Liguori piše na srpskom jeziku, koji je počeo da uči još u Napulju. Srpska literatura koju je čitao u italijanskom prevodu približila mu je naš mentatalitet i probudila saosećanje i ljubav prema narodu koji je devedesetih godina trpeo patnje rata. Među omiljene spske pisce ubraja Andrića, Kiša, Crnjanskog, Domanovića i Antića. Putovanja koja su obeležila njegov život od najranijeg detinjstva, kako sam tvrdi, napravila su od njega čoveka kakav je danas i pomogla mu da otkrije životne niti koje povezuju ljude različitih kultura. „Ljubav je ono što nas čini ljudima. To je ono najvrednije“, mišljenja je Liguori. Ovo saznanje predstavlja nit koja posebno prožima njegovo poslednje delo „Prva ljubav“, čija je promocija održana 5. decembra u Delfi Cafeu u SKC-u bila izuzetno dobro posećena. Tom prilikom, pisac Dušan Veličković uporedio je Liguorija sa Džozefom Konradom, pripisujući njegovoj pojavi u srpskoj kulturi zasluge za širenje granica Srbije.

Ako ste radoznali da saznate koja je to nit koja povezuje Italiju i Srbiju, otkrijte čitajući ovog krajnje jedinstvenog autora.

Author: Ena

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *