Mastino Napoletano – Napuljski mastif

Kada poželite italijanskog snagatora jačine gladijatora, sve će vas usmeriti na ovo predivno biće. Impresivan italijanski pas star već 2000 godina. Nekada isključivo borbeni i ratni pas, sada je često i kućni ljubimac.

Poreklo vodi od tibetanskog mastifa, koji danas važi za naskupljeg psa na svetu. Aleksandar Makednoski je iz Indije u Grčku oko 300 godine p.n.e. doveo prve mastife, koje su Rimljani sa oduševljenjem prihvatili i koristili za cirkuske borbe. Reč mastif, potiče od latinske reči massivus, što znači masivan.

Veoma je inteligentan i smiren. Lojalan je, pa iz tog razloga i obazriv kada je u društvu nepoznatih ljudi. Osetljivog je zdravlja, pa mu zimi obavezno treba kaputić, a leti se ne proporučuju duge šetnje i vežbe po velikim vrućinama.

Tipično za ovu rasu je da se kreću u koraku, lagano i nespretno kao medved. Retko kada ga možete videti u galopu. Kada napadne, ne staje, teško ga je zaustaviti, pa su odlični psi čuvari velikih imanja. Boja očiju je uvek u skladu sa bojom dlake, crna, siva ili braon. Odgovara ljudima sa jakim karakterom koji mogu da ga savladaju. Dominantan vlasnik je obavezan. Može dostići težinu do 70kg.

Veoma je mišićav pas, a ono što zavarava je njegova koža koja nije pričvršćena za telo, već je slobodna i pada u velikim naborima.

U okolini Napulja gaji se više od dva veka, ali rasa je priznata tek 1946. na izložbi u Italiji. Standard je usvojen tri godine kasnije i važi i danas.

Author: MII4ME Team

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *