MATERA – Evropska prestonica kulture 2019.

Sačuvana istorija italijanskih gradova daje poseban utisak koji mnoge ne ostavlja ravnodušnim. Zaista ima nečega čarobnog u gradovima i selima Italije i u samom italijanskom načinu života. Krivudave strme uličice sela, romantični pogledi na more, široki trgovi, kafići na ulicama. Sve ima svoju posebnu čar, ali jedan grad se izdvaja od ostalih.

Smešten je na jugu Italije i posebno interesantnim ga čini neverovatna izgradnja. Njegovo ime je MATERA. Specifičan je izgled starog dela grada Sassi di Matera (kamenje Matere) koji je u potpunosti izdubljen u stenama i koji se nalazi pod zaštitom svetske baštine UNESCA. Neke stene potiču iz praistorije te se Matera smatra najstarijim ljudskim staništem u Italiji. U tom delu grada od davnina postoji običaj da su njegovi stanovnici dubili svoje stanove mekim gipsanim stenama, ostavljajući samo jedan otvor za vrata. Grad odiše specifičnom svežinom, vedrim, toplim bojama i jako starom kamenju iznijansiranih braon boja koje doprinose efektu neuništivog. Postavljen u brdovitoj unutrašnjosti, sa suncem koje u najrazličitijim tonovima osvetljava prastare nastambe, katedralu izgrađenu u romanskom stilu, ulice, itd. prosto oduzma dah. Sam grad i istoimena pokrajina nalaze se u regiji Bazilikata (Basilicata) i ako volite da putujete definitivno bi trebalo da je Matera vaša sledeća destinacija. Ima li čega lepšeg od otkrivanja manje poznatih turističkih mesta?

Štaviše, evo još jednog razloga za posetu. Arhaična i izuzetno zanimljiva, nestvarnog filmskog izgleda, Matera ima tu privilegiju da bude evropska prestonica kulture 2019. Mesto dramatičnog pejzaža je pobedilo mnoge druge, poznatije kandidate. Ali, ništa se ne dešava slučajno. Drevni grad će osim zagarantovano većeg interesovanja i turističkog dobitka imati i ekonomku pomoć. Na taj način biće u prilici da izvrši restauraciju spomenika i da realizuje velike kulturne projekte.
Pojedini stanovnici Matere mogu da se pohvale da žive u identičnoj kući u kojoj su boravili njihovi preci i pre 9000 godina.

Pravim ljubiteljima kinematografije ovaj grad nije toliko nepoznat. Netipičan i ujedno lepi izgled Matere bio je centar zbivanja raznih filmova, najpoznatiji su ‘Evanđelje po Mateju’ Pjera Pazolinija i ‘Stradanje Hristovo’ Mela Gibsona.

Možete da pogledate i promo snimak novog centra kulturnih zbivanja u budućnosti.

Author: Nina Krčum

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *