Mišelinova lista najboljih italijanskih restorana za 2015. godinu – deo 1.

Kada ste u gastronomskom raju kakav je Italija, izbor restorana teško može biti pogrešan.

Svaki delić zemlje iznenadiće vas svojim specifičnim jelima, dok uživanju u njihovim ukusima posebno doprinosi romantičan ambijent od kog je nemoguće pobeći.

Ako ste ipak istančanog ukusa, predstavljamo vam italijanske restorane koje morate posetiti, a koji su na upravo objavljenoj Mišelinovoj listi za 2015. godinu ovenčani sa 3 zvezdice.

  1. Piazza Duomo – smešten je u predivnom gradu Albi, prestonici vinske regije Pijemont. Šef Enriko Kripa iskoristio je kulinarsko iskustvo stečeno u Evropi i Japanu kako bi ponudio modernu verziju italijanske kuhinje, ne zaboravljajući njenu tradiciju oslanjanja na kvalitetne lokalne proizvode. Za većinu njih zaslužna je saradnja sa porodicom Ćereto poznatom po proizvodnji najboljih vina Pijemonta, ali i belih tartufa koji predstavljaju pravi delikates ovog restorana. Zato je najbolje vreme da posetite Piazza Duomo upravo u oktobru i novembru kada je njhova sezona u punom jeku!
  1. Da Vittorio je idealan izbor za bekstvo iz grada! Smešten na samo 10 minuta vožnje od Bergama, Da Vittorio je pravi mali raj u kom, osim u izvrsnoj hrani, možete uživati u tišini seoskog ambijenta, romantičnoj šetnji pored 2 prirodna jezera ili partiji tenisa na jednom od njihovih terena. Ukoliko vam povratak u grad posle ovakvog iskustva ne padne lako, možete odsesti u jednom od njihovih prelepih apartmana s pogledom na pejzaž Lombardije i tako bar na kratko produžiti uživanje u ovoj idili.
  1. Dal Pescatore je pravi italijanski porodični restoran! Nalazi se u mestu Runate nedaleko od Padove, koje ima samo 36 stanovnika. Enterijer ove elegantne seoske kuće ostao je veran toploj, domaćoj atmosferi koja kontrastira hladnom restoranskom ambijentu koji je najčešće imperativ luksuznih restorana. Filozofija restorana je postizanje balansa između tradicije i inovacije. Ostajući verni dobro poznatim italijanskim ukusima, porodični recepti su u nameri da odgovore savremenom stilu života preuzeli laganiju notu i moderan identitet. Nadia Santini, šef kuhinje, je za svoju kulinarsku kreativnost bila proglašena najboljim ženskim šefom u 2013. godini.
  1. Le Calandre se nalazi u Padovi. Za poeziju na tanjiru koja fascinira goste zadužen je šef kuhinje Masimiliano Alajmo, inače najmlađi dobitnik 3 Mišelinove zvezdice na svetu koje je zaslužio kada mu je bilo samo 28 godina. Dizajn hrane u ovom restoranu neodovojiv je od dizajna ambijenta, jer su svaki detalj, od nameštaja do čaša i mirisa prostorije, osmislila braća Alajmo kako bi svojim gostima pružili kompletan užitak.

photo source: piazzaduomoalba.it

Author: Ena

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *