Mišelinova lista najboljih italijanskih restorana za 2015. godinu – deo 2.

  1. Osteria Francescana, u gradu Modena, ne samo da je jedan od 8 najboljih italijanskih restorana, već se drugu godinu za redom nalazi na mestu broj 3 liste od najboljih 50 u celom svetu! Njegov uspeh uvećava i činjenica da je ovo mesto zaslužio insistiranjem na tradicionalnoj italijanskoj kuhinji koju svaki Italijan smatra neprikosnovenom, pa ne čudi zato i da goste ovog restorana čine pretežno Italijani. Ne odustajući ipak i od izazova kulinarskih inovacija, meni restorana podeljen je u tri celine. Prvu čine tradicionalna jela regiona Emilia-Romana, među kojima prednjače tortelini u sosu od parmezana i taljatele u sosu od mesa. Druga kategorija prati moderne kulinarske tendencije, dok treća pokušava da na njih utiče, zahvaljujući inovativnosti šefa Masima Boture.
  2. Enoteca Pinchiorri nalazi se u Firenci, srcu toskanske regije, što je već dovoljan razlog za velika očekivanja. Njen vinski podrum sa svojom bogatom selekcijom vina po izboru somelijea Pinkiorija, predstavlja pravi kovčeg s blagom. Nakon uživanja u hrani (posebno slatkišima po kojima je ovaj restoran nadaleko poznat) za koju je zadužena Ani Feold, vlasnica restorana i jedina žena šef u Italiji nagrađena sa 3 Mišelin zvezdice, možete posetiti vinski podrum i uz stručno vođstvo somelijea zaviriti u svet selektovanja i čuvanja vrhunskih etiketa.
  1. La Pergola će vas momentalno osvojiti veličanstvenim pogledom na Rim i Baziliku Svetog Petra, čiji će prizor poslužiti kao scenografija vaše večere u najboljem restoranu ovog grada. Restoran se može pohvaliti vinskim podrumom sa 3.500 etiketa i 60.000 flaša, od kojih najstarija datira čak iz 1888. godine.Gosti La Pergole su većinom Italijani, koji su očigledno s oduševljenjem prigrlili stranog šefa kuhinje Hajnca Beka i njegovu interpretaciju lokalne kulinarske tradicije. Svoju pasiju prema italijanskoj hrani Bek uspešno prenosi svojim gostima, trudeći se da je učini posebno atraktivnomm laganim, svežim i zdravim sastojcima.
  1. Restoran Reale nalazi se u gradu Kastel di Sangro u centralnoj Italiji, koji broji samo 6.000 stanovnika. Dolina Apenina, na 2 sata vožnje od Napulja i 2 ipo sata od Rima, poslužila je kao idealna lokacija za bekstvo iz grada. Njegova izolovana, kamena zgrada je nekada bila manastir i datira iz 16.veka, a enterijer kojim dominira kamen i minimalistički dekorisani beli zidovi u potpunosti odgovara spoljašnjem utisku. Šef kuhinje, Niko Romito, u svim italijanskim gastronomskim vodičima zauzima vrlo istaknuto mesto, što je dovoljan razlog da proverite da li je ova ne tako atraktivna lokacija restorana vredna putovanja.

Author: Ena

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *