MUSTAZZOLI – Kolači od meda sa juga Italije

Ovi veoma zanimljivi kolači sa juga Italije imaju veoma ukorenjeno značenja u folkrolu. Mogu se praviti u obliku životinja, cveća, svetaca, ribe, sirena, konja… Mustazzoli u obliku srca, dekorisan crvenom foliom, simbol je ljubavi i obično se davao na veridbama, venčanjima.

Legenda kaže da su stanovnici Soriana dobili tajni recept od misterioznog monaha. Recept se prenosio vekovima i očuvao do danas u originalu.

Potrebno vam je sledeće:

½ šolje Miele di fichi (sirup od smokve)
½ šolje meda
2 kom jaja
brašno
prašak za pecivo

Priprema sirupa od smokve:

Sirup potiče iz Kalabrije, provincije na jugu Italije. U bukvalnom prevodu bio bi “med od smokve”. Biće vam potrebna oko 300g smokvi. Mogu biti sveže ili osušene. Suve smokve imaju veoma koncentrisan ukus, pa su bolje.

Prelijte smokve vodom toliko da budu prekrivene. Kuvajte na srednjoj temperaturi. Kada počne da se stvara sirup, sačekajte još malo i onda izvadite smokve koje dodatno procedite iznad šerpe u kojoj su se kuvale da biste iscedili preostali sirup.

Sada imate sveže napravljeni MIELE DI FICHI! Možete ga koristiti kao zaslađivač, umesto meda, za kolače itd. Smokve koje su ostale posle kuvanja, možete da iseckate i očistite od tvrdih delova, pa pomešajte sa žitaricama, kolačićima, pinjolama itd…

Priprema kolača:

U činiju za mešanje stavite sirup od smokve, med, jaja i umutite. Dodajte kašiku po kašiku brašno. Kada masa postane glatka i gusta dodajte dve kašičice praška za pecivo. Nastavite da miksujete još neko vreme. Možete praviti mustazzole u raznim oblicima ili napravite jedan oblik pa ga posle pečenja isecite na parčiće.
Pleh obložite alu-folijom. Možete postaviti oblike, jednu celinu u obliku malog hleba ili malih kifli.

Peče se 35 minuta dok ne postane zlatne boje. Ukoliko ste se odlučili za varijantu da pravite jednu celinu, isecite je na parčiće odmah posle pečenja, jer kada se ohladi masa očvrsne.

Ovi slatkiši idu sjajno uz kafu, mleko, čaj ili sladoled.

Uživajte!

Author: MII4ME Team

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *