Najpoznatiji kravlji sir na svetu Parmigiano-Reggiano

Svi poznajemo najpoznatiji proizvod Parme. Sir parmezan je nešto što morate imati uvek u svojoj kuhinji. Najbolje je čuvati ga u komadu, ali možete koristiti i granulirani. Dobio je ime upravo po gradu Parma.

Prema legendi sir je nastao u srednjem veku u Bibbanu u provinciji Reggio Emilia. Ukus je veoma brzo postao popularan i proizvodnja u regiji je porasla. Jedino dozvoljeno ime po kome ste sigurni da je proizvod originalan je PARMIGIANO REGGIANO, koji je isključivo proizveden u Parmi, Modeni, Bolonji, Reggio Emiliji ili Mantovi. Specijalna komisija vrši kontrolu i zaštitu porekla i kvaliteta ovog sira da bi se izbegli falsifikati i loš kvalitet. Obavezno je da na korici ima ispisano (utisnuto) ime. U suprotnom falsifikat je u pitanju.

Parmigiano Reggiano se pravi od kravljeg mleka. Sveže mleko se meša sa obranim koje je pomuženo dan ranije. Mešavina se sipa u specijalne bakrom obložene sudove, zatim se dodaje surutka. Temperature se podiže na 33-35C. Mleko se zgrušava za otprilike deset minuta. Ta masa se razbija u zrna veličine pirinča. Temperatura se dalje podiže na 55C. Sir se ostavlja da stoji 45-60 minuta. Stavlja se u pamučnu tkaninu, pa u kružne kalupe. Pripremljeni kolutovi sira se stavljaju u slanu vodu na 20-25 dana, a onda se puštaju da leže najmanje godinu dana.

U ovom siru jedini dozvoljeni dodatak je morska so. Krave koje daju mleko za ovaj sir moraju da se hrane samo travom i senom. Oznake koje nosi originalni sir su sledeće PARMIGIANO-REGGIANO, D.O.P, CONSORZIO TUTELA i matični broj radionice. Na samoj kori mora biti utisnut natpis C.F.P.R. i alfanumerički kod kojim se identifikuje svaka forma pojedinačno.

Author: MII4ME Team

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *