Neprolazna lepota Carmen Dell’Orefice

Ona je u Ginisovoj knjizi rekorda po najdužoj karijeri provedenoj na modnoj pisti. Čak i danas u svojoj 84. godini Karmen Del’Orefiće ne prestaje da oduzima dah ljubiteljima mode i sa naslovnih stana najuticajnijih modnih časopisa pleni svojom, kako izgleda, neprolaznom lepotom.

Ćerka italijanskog koncertnog violiniste i mađarske plesačice, Karmen je rođena u Njujorku 1931. godine. Sa samo 13 godina postala je model kako bi pomogla finansijski svoje roditelje, a već prvi angažman nagovestio je vanrednost njene pojave koja će dugo opstajati.

U proleće 1946, u svojoj 15. godini, pozirala je Salvadoru Daliju u njegovom apartmanu u hotelu St. Regis na Menhetnu. Za ovaj posao bila je plaćena 7.50 dolara na sat, ali je povrh toga bila nagrađena jednom od Dalijevih slika, u znak prijateljstva koje je sa umetnikom trajalo celog njegovog života.

Usledila je i prva naslovnica i to časopisa Vogue, na kojoj se našla sa samo 17 godina, kao jedan od najmlađih modela kojima je ukazana ovakva čast.

Njena karijera je i u godinama koje su dolazile nastavila brzopleto da ide uzlaznom putanjom, ali ne bez posledica na njen privatan život. Imala je, kako sama tvrdi, „tri uspešna braka koja nisu potrajala“, a iz njih ćerku Lauru i pastorka Džefrija iz prvog braka. Četvrti brak preduhitrila je iznenadna smrt njenog verenika.

Dva puta su joj pogrešna investiranja donela gubitak životne ušteđevine, a zbog poslednjeg od njih i danas živi u strahu da će ostati bez stana u kom živi. Zato ne prestaje da radi kako bi zaradila za život, srećna što modna industrija podržava njenu ideju lepote koju je još u 37. godini odlučila da sačuva. Tada se povrgla dermoabraziji, hirurškoj proceduri koja joj je uklonila površinski sloj kože lica zarad njenog podmlađivanja.

Takođe ne krije da je za njeno blagonakolono starenje zaslužna kozmetička industrija i tretmani ubrizgavanja silikonskih i kolagenskih injekcija kojima se redovno podvrgava. Ipak, trud koji ulaže da sa svog tela ukloni tragove starenja ne odnosi se i na njenu kosu. U svojim četrdesetim godinama rešila je da prestane da se farba i prihvati prirodan proces sedenja, a zahvaljujući ovoj odluci seda kosa postala je njen zaštitni znak. Danas, Karmen se farba četiri puta godišnje samo da bi dodatno naglasila beli ton svoje kose.

Ali iako svojom pojavom deluje krhko, Karmen odbija da to zaista i bude, dok svaku teškoću sa kojom se suočava pripisuje samo prirodnom procesu života. I pored operacije zamene oba kolena koju je imala pred 82. rođendan, Karmen ne odustaje od nošenja visokih potpetica. „Ako umrem“, kako govori, „to će biti na visokim štiklama“.

Author: Ena

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *