Nešto neobično kao… pršuta i dinja!

Prvog leta provedenog u Italiji kao predjelo poslužili su mi – pršutu i dinju. Pršutu i dinju? Nakon par minuta nećkanja, probala sam ovu kombinaciju ukusa koja mi je postala sastavni deo trpeze lepog vremena.

Pršuta i dinja su jing i jang navika ukorenjena u drevnoj italijanskoj kulturi. Ova neobična kombinacija ima opravdanje u Hipokratovom pogledu na svet kao paru suprotnosti: toplo-hladno, mokro-suvo i u ovom slučaju slano-slatko.

Kombinacija šunke i dinje je u srednjem veku imala “mračan period”, bila je neprihvatljiva zbog stanovišta da su hladne i sočne namirnice poput voća opasne po zdravlje, a naročito u kombinaciji sa pršutom. Dinja je veoma slatko voće svežeg ukusa koja se jako dobro kombinuje sa toplom slanom pršutom.

Ali njihovo savršenstvo se zapravo ogleda u idealnoj kombinaciji hranjivih materija. Dinja se sastoji najvećim delom od vode, ostatak čini pulpa koja sadrži jednostavne šećere i vlakna, dok je narandžasta boja jasan pokazatelj visokog sadržaja beta karotena. Pršuta je, sa druge strane, bogata hranljivim materijama kao što su vitamini B kompleksa i proteini.

Ovaj specijalitet je sjajan obrok za one koji imaju problema sa varenjem pre svega zato što su prosti šećeri iz dinje lako apsorbujući i ne ometaju varenje proteina iz pršute. Naravno, u svemu treba imati meru, pa se ne preporučuje mnogo dinje zbog toga što voda iz nje smanjuje kiselost koja je neophodna za neometano varenje. Preporučljivo je zato na 2,3 kriške dinje 3,4 komada pršute.

Ovo jelo je toliko cenjeno da su mu italijani posvetili festival “Sagra del melone e festa del prosciutto crudo”, koji se odvija svake godine od 17-23 jula u Padovi.

A vi… pozovite prijatelje i donesite ovaj festival u svoju kuhinju.

Author: Letizia

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *