Njegovo veličanstvo – Espreso

Kafa (arapski: kahva) je napitak koji se priprema kuvanjem prženih semenki biljke kafe, najčešće u vodi ili u mleku, ili kako bismo mi to rekli – nektar bogova. Postoji više vrsta i načina pripremanja kafe, među najpoznatijima su turska kafa – kod nas sve češće “domaća”, filter kafa, instant kafa, kapućino i umetnost u šoljici – ESPRESO.

Zamislite da vas svakog jutra budi miris espresa. Fantastično, ali šta je zapravo espreso? Sudeći po magazinu Popular Science, espreso je jako teško definisati i razumeti. “Iako se možda čini iznenadjujućim, zapravo ne postoji prava definicija toga šta je espreso – postoje samo određeni elementi oko kojih se stručnjaci slažu, ali ne postoje recepti.”, navodi se u magazinu.

1884. Godine Angelo Moriondo je promenio svet kafe zauvek, predstavivši prvu mašinu za espreso. Mašina radi tako što se vrela voda pod jakim pritiskom propušta kroz krupnije mlevenu kafu. Ceo proces traje oko 30 sekundi i dobija se oko 40ml kafe. Kako ovo mnogima nije bilo dovoljno nastali su produženi espreso i espreso sa različitim dodacima kao što su mleko i šlag. Ono što espreso čini posebnim jeste pena, debljine 3-4 centimetara, koja treba da ispunjava celu šoljicu. Takođe boja pene ukazuje da li je espreso mešavina pravljena od Arabika ili Robusta kafe. Arabika je “finija” kafa koja napitku daje prijatnu aromu, dok se Robusta dodaje kako bi se postigla punoća ukusa jer sadrži od 2 do 2,5 % kofeina, dok Arabika ima od 1 do 1,5 %. Ukoliko je korišćena Arabika kafa pena će biti svetlo smeđe do tamno smeđe boje, a ukoliko je korišćena Robusta kafa pena je smeđa sa sivim tonovima, gušće strukture sa većim mehurićima. Ukus i miris espreso kafe su znatno bogatiji nego kod standardne i filter kafe. Pošto se espreso sprema na oko 90 stepeni, odmah po završetku je spreman je za konzumiranje. Koristi se i kao osnova za puno vrsta popularnih napitaka, kao što su cappuccino ili latte.

I za kraj, ukoliko želite da napravite svoju šoljicu espreso kafe kod kuće pročitajte naš tekst: Kako napraviti savršen kućni espreso

“Poslednjih decenija aparat za espreso konstantno je unapredjivan, određena merenja sada radi kompjuter, ali kao i sa svim ostalim stvarima u životu za koje smatramo da su savršene i idealne, potrebno je malo više od nauke i tehnologije. Iza savršenog espresa stoji i umetnik, šanker, barmen, barista, i ta savršena šoljica zavisi od četiri M:

Macchina – aparat za espreso
Machinazione – pravilno mlevenje zrna
Miscela – mešavina kafe i njeno pečenje
Mano – iskusna ruka bariste”

Author: Kća Van

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *