NOVA GODINA U NAPULJSKOM STILU

Italijani obožavaju festivale i slavlja, a šta pruža više inspiracije za to nego Nova Godina! Širom Italije nova godina dočekuje se uz muziku, igru, vatromet i obavezno obilje hrane. Piazza del Popolo i Koloseum u Rimu, Trg Svetog Marka u Veneciji, Piazza della Signoria u Firenci, kao i Piazzale Fellini u Riminiju sa kog doček prenosi italijanska televizija, neke su od najpopularnijih lokacija za slavlje. Zanimljiva tradicija vezuje se i za Bolonju, gde se 31. decembra održava Fiera del Bue Grasso ili Festival debelog bika. Građani Bolonje ukrašavaju bika cvećem i dekorativnim trakama, da bi ga na kraju večeri, u specijalnoj lutriji, dodelili kao nagradu pobedniku. Ako ste pre za neki romantičniji doček, možete postati deo ponoćnog kolektivnog poljupca, događaja posvećenog slavljenju ljubavi koji se od 2008. godine održava na glavnom trgu italijanske prestonice romantike, Venecije.

Ali bez obzira u kom delu Italije se odlučite da proslavite ulazak u novu godinu nezaobilazan deo dočeka biće vatromet, koji za Italijane ima posebno značenje. Buka koju stvaraju vatromet i petarde po njihovom verovanju ima sposobnost da zaplaši i otera zle duhove, zbog čega će osim javnih dočeka organizovanih u praktično svim gadovima Italije, obeležiti čak i slavlja u krugu porodice i prijatelja. Grad Napulj definitivno prednjači u takvoj vrsti slavlja, što ga čini najveselijim, ali i najopasnijim mestom u novogodišnjoj noći. Tačno u ponoć, svi Napolitanci izlaze na svoje terase i krovove i pale vatromet, što rezultira najneverovatnijim svetlosnim efektima na napuljskom nebu. Sa visine krovova moguće je čak u daljini videti i vatromete sa obližnjih ostrva, Kaprija, Iskje i Proside. Ova svetlosna igra, ili barem njena najintenzivnijia faza, traje oko pola sata i za to vreme skoro da je nemoguće bezbedno šetati ulicama, ne samo zbog petardi koje prete na svakom koraku, već i zbog još jedne italijanske tradicije. Pre ponoći Napolitanci izbacuju kroz prozor stvari koje ne žele da unose u novu godinu, bez obzira koliko one bile velike i teške. Razbijene mašine za veš, mali šporeti i frižideri nisu neuobičajena pojava na ulicama grada koje postaju toliko zatrpane odbačenim stvarima da saobraćaj biva blokiran satima, a nisu retki ni slučajevi da su prolaznici povređeni, pa čak i ubijeni kućnim aparatima bačenim kroz prozor. I dok ostali Italijanski gradovi izriču zabrane za ličnu upotrebu pirotehničkih sredstava, Napulj ne odstupa od svoje tradicije, čak i po cenu stotina povređenih i nekolicine mrtvih koliko svake godine iznosi broj žrtava novogodišnje noći (prošle godine dve osobe su poginule, a 361 osoba je povređena).

Napolitanci ipak ostaju verni i onim pitomijim običajima. Kako bi obezbedili slatku novu godinu, oslanjaju se na običaj starih Rimljana koji su jedni drugima poklanjali tegle s urmama i smokvama u medu, zajedno sa granom lovora koja će doneti sreću. I danas, Napolitanci svojim bližnjim poklanjaju smokve umotane u lovorovo lišće. Takođe, tradicija pevanja od vrata do vrata (danas to uglavnom čine deca), takozvana Lo Sciuscio, koja potiče iz Napulja, održala se još jedino u ovom kraju Italije. Za svoj trud pevači se nagrađuju sitnim novcem ili slatkišima, a njihovo odvraćanje sa vrata veruje se da domaćinu može doneti nesreću.
Dakle, ako ikada budete u Napulju za Novu godinu potrudite se da je dočekate u zatvorenom prostoru ili barem na prostranom trgu Piazza del Plebiscito, gde možete uživati u brojnim koncertima, kao i mnogo bezbednijem, organizovanom vatrometu.

Author: Ena

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *