Odri Hepbern u Rimu

CORRESPONDENT: Which of the cities visited did Your Highness enjoy the most?
ANN: Each in its own way was…unforgettable. It would be difficult to – [she stops, then her face softens]. Rome; by all means, Rome. I will cherish my visit here, in memory, as long as I live.

Zbog svoje nezaboravne uloge u filmu Praznik u Rimu Odri Hepbern će zauvek u nama buditi asocijaciju na večni grad. Ali za razliku od njene junakinje, princeze Ane, koja je u njemu provela samo jedan magičan dan, Odrina ljubav prema Rimu trajala je mnogo duže. Više od 20 godina Rim je bio njen dom u kom je mogla da igra jedinu ulogu koju je u životu iskreno priželjkivala – ulogu supruge i majke. Zajedno sa svojim drugim mužem, italijanskim psihijatrom Andreom Dotijem, i dva sina iz oba braka, Odri je živela život bez mnogo sličnosti sa predstavom drugih o tome kako život jedne od najlepših glumica sveta i modne ikone treba da izgleda. U svakodnevnom životu ona je bila najsrećnija kada je u farmerkama i majci, kako je se sin Luka (rođen 1970.) najradije i seća. Svest o majci kao modnoj ikoni Luka je stekao tek kasnije u životu, gledajući njene filmove i modne fotografije. „Vežu me divne uspomene na majku i detinjstvo, ali one koje su mi najdragocenije su naša druženja kod kuće. Mama je bila srećna tu. Porodica, psi i bašta bili su sve što je priželjkivala u životu.“ Ni sama nije razumela zašto je drugi smatraju lepom, puna nesigurnosti zbog svojih „mana“. „Ne doživljavam sebe kao ikonu. Ono što je u mislima drugih nije i u mojim. Ja samo radim svoje“. Sebe nije doživljavala ni kao filmsku zvezdu, jer je za nju film značio posao i novac koji će joj pomoći da obezbedi svoju porodicu.
Ideja o izložbi pod nazivom Odri u Rimu, koju je Luka priredio 2013. godine povodom 60 godina od filma Praznik u Rimu, prerasla je u istoimenu knjigu. Njene fotografije nastale na ulicama Rima, ali i one iz lične arhive porodice, svedoče o jednostavnom životu „rimske majke“, kako je glumica sebe nazivala. Volela je da prati decu u školu, pomaže im sa domaćim i odlazi na roditeljske sastanke na iznenađenje njihovih nastavnika. Uživala je u dugim šetnjama ulicama Rima sa jorkširskim terijerom Gospodinom Poznatim (Mr. Famous), da jede na Trgu Navona, a tradiciju nedeljnog porodičnog ručka na koji su odlazili kod njene majke sa zadovoljstvom je prisvojila. Bila je zaljubljenik u italijansku pastu koju je najviše volela sa jednostavnim paradajz sosom, a čak i kada je putovala pakovanja sušene paste zauzimala su mesto u njenom koferu. Nakon razvoda od Dotija Odri je kupila malu kuću u Parioli kraju Rima, gde je uživala u negovanju svoje cvetne bašte. „Saditi baštu znači verovati u sutra“, govorila je. Optimizam i hrabrost koje je nosila u sebi dopunjavale su njenu urođenu gracioznost i lepotu zbog kojih je bilo nemoguće nezaljubiti se u nju. Kao što je dotakla srce svakog koga je srela, Odri Hepbern ostavila je trag na život Rima koji je neizmerno volela. Bespomoćan da joj odoli, i Rim je isto toliko bio zaljubljen u nju.

Audrey Hepburn, Rome, 1968.

Author: Ena

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *