Palazzina G – Zavirite u enterijer venecijanske avangarde

U srcu Venecije, odmah pored Palazzo Grassi-ja, u zgradi iz 16. veka koja gleda na Canal Grande, nalazi se prvi hotel koji je dizajnirao Philippe Starck u Italiji, otvoren 2009. godine.

Snove, poeziju, romantiku i tradiciju, revidirao je u svom kreativnom umu poznati francuski dizajner, pretvarajući ih u luksuzan hotel sa pet zvezdica, kreirajući novu generaciju i filozofiju gostoprimstva.

Emanuele Garosci, kreator Palazzina G, koji sa Starck-om deli ljubav prema Veneciji i hiljadu godina staru kulturu – lajtmotiv celog projekta – zamislio je i postavio jedinstveno mesto, spoj tradicije i eksperimeta. Maštoviti ambijent, koji goste iznenađuje i odvodi ih u avangardu Venecije, sa personalizovanim servisom i izuzetnim enterijerom.

U Palazzina G, korišćeni su tradicionalni venecijanski materijali i dekoracija, ogledala, mahagoni, murano staklo i stare cigle, koje su jukstapozicionirane sa najinovativnijim modernism dizajnom.

Sadrži 16 soba i 6 apartmana, restoran inspirisan venecijom “PG‘s Club Restaurant”, neuobčajenu cicchetteria, venecijansku verziju tapas bara i bar koji je optočen venecijanskim mahagonijem sa karakterističnim dramatično dugačkim stolom izuzetno neobično dekorisanim, kao i KRUG LOUNGE, drugi na svetu.

Zbog svih ovih aspekata Palazzina G je nagrađivana i objavljivana u mnogim internacionalnim publikacijama, kao što je Hot List Conde Nast Traveller-a. Takodje, to je tačka za internacionalne biznismene i poznate ličnosti, a večeri i razni događaji su je postavili kao MUST VISIT mesto u Veneciji.

Emanuele Garosci, Torinski biznismen, proveo je kratko vreme u Veneciji 2008. godine. Doživeo je na veoma romantičan način i zaljubio se istog trena. Odlučio je da kreira poseban projekat i izabrao je francuskog dizajnera Philippe Starck-a kao jedinog dizajnera koji može da postavi i opiše novu dimenziju koju on sanja u venecijanskoj laguni.

Starck je zakoračio u aristokratsku zgradu, nekada dom venecijanskog noblesa, sada dom pun šarma, čije su neobične sobe opremljene unikatnim nameštajem i ogledalima kojih je skoro 300. Sofisticirana kolekcija neprocenjivih retkih knjiga, staklenih predmeta i luksuznih vintage komada, stakleni radovi francuskog umetnika Artistide Najean, ostaće svakom gostu u pamćenju.

Ono što je specifično je da nema recepcije za goste. Umesto toga, tu su dva ogromna ogledala, jedno preko puta drugog, gde se ogledaju neobični umetnički radovi od stakla, koji predstavljaju intererpetaciju Serenissima.

Ogromni tepisi sa originalnim šarama u živim bojama nalaze se pod nogama gostiju. Unaokolo su interpretacije venecijanske tradicije, ispričane na način koji diktira Starck, staklo, mermer, drvo mahagoni, venecijanski terrazzo, pastelni tonovi koji se iznenada pretaču u svetlo crvenu i drečavu zelenu.

Sala za ručavanje ima dva ogromna stola, dugačka sedam metara, jedan je od mermera, a drugi ima ogledala, okruženi odgovarajućim stolicama. Kuhinja je odmah tu, tako da je interakcija sa gostima omogućena i oni mogu uživati u različitim ukusima i mirisima. Ovaj deo hotela ispunjen je retkim knjigama, fantastičnim ukrasima od venecijanskog stakla iz privatne kolekcije Zoppi kao i slabim romantičnim osvetljenjem zidova.

Krug Lounge, je drugi na svetu, gleda na Gran Canal, a otvara se ekskluzivno samo onima koji imaju člansku kartu, pozivnicu sa personalizovanom karticom koja je za ulaz i sa kanala i sa ulice, a važi i za goste iz apartmana. Krug Lounge savršen je za ispijanje aperitiva pre večere ili za čašu šampanjca u kasnim satima. Dekoracija je veoma neobična, nameštaj su na primer oblikovane stolice koje su oblika životinja, bar je prekriven sa murano pločicama i neobičnim belim silikonskim lusterima.

Svi apartmani gledaju na Grand Canal. Karakteristika im je da je krevet na sredini prostora, okružen staklenim garderoberima, stočićima od oniksa, velike sofe na drvenom podu koje su prekrivene mekim tepisima. Plafoni iz 16. veka, grede, niše i radovi su nešto što upotpunjuje romantičnu atmosferu.

Svi materijali i boje, od lanene posteljine do pastelnih senki po zidovima, tepisi, ogledala i pravi kamen u kupatilu su u duhu sofisticirane venecijanske tradicije, ali u istom momentu su i reintepretirani na Starck-ov način.

Prilikom adaptacije ugradjeno je 4000 starih venecijanskih cigli, koje su prikupljane iz starih demoliranih zgrada, individualno sečene, birane I dovedene u nov život da pokriju neke od unutrašnjih zidova enterijera na donjem spratu hotela.

Gosti koju su posetili ovo mesto su Johnny Depp, Angleina Jolie, Bred Pitt, James Franco, Quentin Tarantino. Leonardo Di Caprio, Jessica Alba, Marina Abramović, George Clooney, Al Pacino, Madonna, Robert De Niro…

Author: MII4ME Team

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *