PANNA COTTA

U prevodu Panna Cotta znači kuvani krem/šlag iako nema baš mnogo kuvanja. Ovaj specijalitet dolazi iz Italijanske oblasti Piemont, mada se munjevitom brzinom prošitio po celoj Italiji. Veruje se da je razlog nastanka baš u ovoj oblasti taj što nije pogodna za uzgajanje maslina. Zbog čega su ljudi oduvek više koristili puter i mast od ulja u tradicionalnim receptima. Da bi dobili puter i mast, bavili su se stočarstvom, što znači da je mleka uvek bilo u izobilju.

Osnovni recept, tj. baza ovog kolača nije preterano ukusna – pravi ukus obezbedjuje umak koji se doda na samom kraju, pred posluživanje. Priprema je veoma jednostavna

Sastojci (za osnovni recept):

1l slatke pavlake
100g šećera
2 kašičice ekstrakta vanile ili 1 štapić
2 kesice želatina (oko 4 i po kašičice)
90ml hladne vode

Priprema:

Štapić vanile isecite na pola i izvadite semenke. Sve stavite u posudu sa šećerom i slatkom pavlakom, pokrijte i ostavite da odstoji pola sata. Nakon pola sata stavite sve na vatru i zagrejte dok ne provri, zatim izvadite štapić vanile.
Ukoliko radite sa ekstraktom vanile, prvo zajrejte slatku pavlaku i šećer, sklonite sa vatre, dodajte ekstrakt i lepo promešajte. Želatin spremite prema uputstvu na kesici, prelijte sa 90ml vode, promešajte i stavite desetak minuta da odstoji. U još uvek vruću smesu slatke pavlake i šećera dodajte želatin i mešajte dok se ne rastopi. Posudu za Panna Cotu premažite uljem i sipajte još vruću smesu. Ostavite u frižideru najmanje 4 sata.
Poslužite uz umak od šumskog voća ili nekog drugog bobičastog voća, čokolade ili karamele. Zamrznuto šumsko voće pospite šećerom (po žeji oko 3 kašičice), vanilinim šećerom i kašičicom meda i lagano zagrevajte dok se šećer ne otopi.
Panna Cotu izvadite iz posude i prelijte umakom.

Uživajte!

Author: Kća Van

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *