Paprikaš od lignji

Ovaj južni italijanski klasik zove se PAPRIKAŠ OD LIGNJI. Često je na porodičnoj trpezi. Ide veoma lepo sa hrskavim hlebom i sa pastom – kratkom testeninom kao sto su pene, fusilli ili bovites. Može se poslužiti i sa palentom.
Možete koristiti i zamrznute, očišćene lignje. Otopite ih u frižideru preko noći ili u činiji ledene vode.

Potrebni sastojci:
2kg očišćenih lignji, koje sečete u prstenove, pipke odstraniti
4 kašike maslinovog ulja
1 luk
1 kopriva, seckana
3 čena belog luka, iseckanog
2 kašike paradajza
¼ šolje Sambuka likera ili drugog sa ukusom anisa
1 šolja crnog vina
paradajz pire, možete koristiti i pravi paradajz, ali ispasiran
so, biber
½ šolje seckanog peršuna
¼ šolje komorača , seckane – može i drugi začin po želji.

Priprema:
Pripremite maslinovo ulje u velikom loncu na umerenoj vatri. Kada je vruće dodajte luk i komorač. Mešajte sve vreme dok se dinsta, 5 minuta, da postane zlatne boje. Dodajte so, čen belog luka i paradajz pire i dobro promešajte. Kuvajte još 2-3 minuta.
Dodajte crno vino, povećajte temperaturu i kuvati dok se tečnost ne ispari do polovine. Dodajte liker, Sambuka ili neki drugi, zatim pomešajte lignje i blago krčkati najmanje 1 sat. Posle sat vremena, lignje bi trebale da budu skuvane, nežne i mekane. Dodati seckani peršun i koprivu. Dobro pomešajte.

Poslužite sa hlebom ili nečim drugim (pasta, palenta). Postoji mogućnost da dodati i krompir, seckan na kocke, kao u svakom tradicionalnom paprikašu.

Author: MII4ME Team

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *