Pećina Frazasi – čudo prirode

Na nekih pet kilometara od malog italijanskog grada Genga u provinciji Ankona nalazi se jedno čudo prirode koje mnogi smatraju najlepšom kreacijom prirode u čitavoj Evropi. Otkrivena u potpunosti 1971, a zvanično otvorena za turiste 1. septembra 1974. godine ova neverovatna pećina će postati jedan od najposećenijih lokaliteta srednje Italije.

Duboka 400 metara, a duga preko 5 kilometara, ona će i dugo posle zvaničnog puštanja turista u svoje unutrašnje dvorane ostati predmet proučavanja i istraživanja mnogih italijanskih, ali i svetskih speologa.

U stenama klisure Frazasi nalazi se ulaz u ovaj bajkoviti podzemni svet koji seže nekoliko kilometara kroz unutrašnjost centralnih Apenina. Počev još od 1948, kada su već počela neka istraživanja ovog prostora, godinama su otkrivani brojni hodnici i prolazi koji su danas pristupačni posetiocima.

Sentino, pritoka reke Esine, je svojim neumoljivim tokom prosekla put kroz tvrde slojeve krečnjaka centralnih Apenina i negde u tom procesu erozije otvorila ulaz u ovu veličanstvenu pećinu. U blizini tog ulaza nalaze se i dve kapele: Santa Maria infra Saxa iz 1029, koja se nalazi u ulaznoj dvorani i Tempio del Valadier, izgrađena 1828. godine po nalogu Pape Lava XII.

Tura kroz ovaj podzemni svet traje sat i 15 minuta pri čemu je temperatura sve vreme nekih 14 stepeni. Prvi deo pećine naziva se Abisso Ancona ili Ambis Ankona, a ime su mu, po svog gradu, dali istraživači koji su ga isprva otkrili. Reč je o možda najvećoj špilji u Evropi, dugačkoj 180, a visokoj čitavih 200 metara. Na kraju ponora moguće je videti haotičnu skupinu blokova koji su tu od pamtiveka, a simbol su pokreta koji su se dešavali unutar zemlje od njenog postanka.

Dalje u turi je moguće videti i malo, takozvano, Kristalno jezero, predivne krečnjačke stalaktite, čitave kamene tornjeve i skulpture poput onih u našoj Đavoljoj varoši, koje oni nazivaju Divovima zbog takvog oblika, a verovatno je reč o najvećim stalagnitima u celoj Evropi.

Sve ove dvorane su povezane manjim ili većim hodnicima i prolazima, a svaka zasebno poseduje nešto nestvarno što je izdvaja od drugih pećina sveta, ali i od ostalih dvorana same Fazasi pećine. Reč je o čitavom jednom svetu koji se davno skamenio i skrio od ljudi poput čitave drevne Italije.

Jedan od razloga popularnosti ove pećine kod turista širom sveta jeste i velika predusetljivost domaćina, koji pored speološkog i istorijskog muzeja posetiocima nude različite turističke atrakcije. Jedna od takvih jeste, svakako, i speološka avantura koja svima pruža mogućnost da se bar na trenutak uz vođstvo pravih istraživača osete kao jedni od njih. I to, ali i celo okruženje van pećine i maleni Genga sa svojom ne tako malom istorijom jesu razlog da se u putovanju kroz centralnu Italiju ovo mesto nikako ne zaobiđe.

Author: Vuk Janjev

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *