Pesto od bosiljka

Prvi zapisani recept za Pesto od bosiljka zabeležen je polovinom 9. veka i od tada se nije mnogo promenio, osim što se danas priprema na dosta brži i jednostavniji način.

Potrebno vam je:

50 g svežih, mladih listova bosiljka
beli luk
1/2 čaše maslinovog ulja
pinjole
6 kašika rendanog parmezana
2 kašike kozijeg kačkavalja
par zrna krupne morske soli

Priprema:

Listove bosiljka odvojite od grančica i operite u hladnoj vodi. Odmah ih prosušite lagano tapkajući na čistoj kuhinjskoj krpi ili papiru.

U avan stavite češaj belog luka i izgnječite ga. Mera je 1 češanj luka na svakih 30 listova bosiljka. Luk treba biti blagog ukusa kako ne bi prevladao nad bosiljkom.

Dodajte par zrna krupne morske soli.

Kad ste luk dobro izgnječili, dodajite listove bosiljka (ne sve odjenom).

Imajte na umu da se esencijalno ulje bosiljka nalazi u žilicama. Stoga listove ne treba rezati već ih “pocepati” pritiskajući mirisne listiće kružnim pokretima drške u avanu. Kad bosiljak ispusti sjajnu, zelenu tečnost vreme je da dodate pinjole, jednu šaku otprilike.

Pinjoli dodaju mekoću pestu i čine da se sastojci lepo povežu. Takođe, dodaju nežnu notu nasuprot belom luku.

Nakon pinjola dodajte sireve i na kraju malo po malo maslinovo ulje. Odaberite maslinovo ulje blažeg ukusa koje će ono povezati sve sastojke ali ne i da ih nadvlada.

Važna napomena: obavljajte pripremu na sobnoj temperaturi i prilično brzo da biste izbegli oksidiranje. Ova količina pesta dovoljna je za oko 600 g testenine.

Ako ga nećete koristiti odmah, odložite ga u teglu. Poravnajte površinu i ulijte sloj maslinovog ulja. To će sprečiti da oksidira, odnosno da potamni.

Uživajte!

Author: MII4ME Team

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *