Pet ukletih dvoraca Italije

Ukoliko volite Italiju, a ne sumnjamo da je to slučaj, i ako volite kada vas podilaze žmarci, predlažemo Vam da posetite dvorce čije istorije će vas ostaviti bez daha.

DVORAC BARDI – Legenda kaže da je Soleste, najmlađa ćerka Bardia, vlasnika dvorca, bila zaljubljena u viteza Moroella. Dok je mladi vitez bio u ratu, ona ga je pažljivo čekala na zidinama utvrđenja. Jednog dana u daljini je ugledala konjanike odevene u odore protivničke boje. Pomislila je da je Moroello poginuo i smesta se bacila sa kule. Međutim, na konjima je, zapravo, bio Moroello koji je odeven u protivničku uniformu slavio pobedu. Moroello je pronašao Soleste mrtvu ispred kapija grada. Kada je shvatio šta je uradio, istog trenutka se ubio. Veruje se da u okolini zamka luta duh viteza Moroella koji jaucima doziva svoju ljubav.

DVORAC BARDI

ZAMAK ROTTA – Prema legendi francuska markiza je silom udata za starog i surovog vlasnika ovog poseda. Međutim, ona je ludo bila zaljubljena u mladog viteza. Saznavši to, muž ju je surovo ubio na spavanju. Iste noći kada je ona ubijena, poginuo je i mladi vitez. Sahranjeni su zajedno i veruje se da lutaju hodnicima zamka.

ZAMAK ROTTA

ZAMAK MONSELICE – Zamak u koji neverni ljubavnici ne bi smeli da kroče. Naime, govori se da je aristokratkinja Donna Ivalda, ljubavnica tiranina Ezelinna da Romana ubijala svoje prethodne ljubavnike i kupala se u njihovoj krvi. Međutim, Ezelinno ju je preduhitrio i ubio je prvi. Veruje se da se Donna pojavljuje u zamku u krvavoj haljini i da traži svog ljubavnika da mu se osveti.

ZAMAK MONSELICE

DVORAC STROZZAVOLPE – Sagrađen je 1154. i za njega se vezuju zanimljiva legenda. Naime, veruje se da zamkom luta lisica svakog punog meseca. Sve je počelo kada je toskanski markiz odlučio da sagradi dvorac na mestu gde je živela krvoločna životinja. Nakon mnogo neuspešnih pokušaja da je ubije, vojvoda Bonofazio je uspeo da savlada lisicu. Međutim, od tadašnjih mudraca dobio je savet da u telo lisice naspe zlato i da je zakopa u podrumu, kako se ni jedna lisica više ne bi pojavljivala u blizini. Vekovima kasnije slučajno je otkriveno “blago” ovog zamka i od tada se svakog punog meseca oko zamka skupljaju lisice.

DVORAC STROZZAVOLPE

ZAMAK LAGOPESOLE – Prema legendi, nakon smrti svog muža Ellena Ducas bila je zatočena u zamku i odvojena od svoje dece. Umrla je od gladi i tuge za svojim mužem i decom. Govori se da se hodnicima čuju strašni jauci žene koja doziva svog muža.

ZAMAK LAGOPESOLE

Author: MII4ME Team

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *