Piero Fornaseti – 100 godina funkcionalnog ludila

Piero Fornaseti jedan je od najupamćenijih italijanskih umetnika XX veka. Veći deo svog života proveo je u Milanu, gde je pohađao umetničku akademiju Brera od 1930. do 1932. godine kada je izbačen zbog neposlušnosti. Pored vajara i slikara bio je i dizajner enterijera i graver. Nije bilo predmeta koji je bio toliko mali ili banalan da Piero Fornaseti nije mogao da ga iskoristi kao platno. Od šolja, porcelanskih tanjira, jastuka, čak i kade, pa sve do pravog platna, Fornaseti je od svega umeo da napravi umetničko delo.

Čak ni najverniji obožavaoci i kolekcionari nisu videli čitav njegov opus, procenjuje se da je stvorio oko 13 hiljada umetnina. Njegov stil je prepoznatljiv po humoru i maloj dozi mističnosti – neki bi rekli čak i magije. Od motiva je najviše koristio sunce, karte, šake, leptire i naravno Linu Cavalieri, njegova muzu. Njegova opčinjenost ovom ženom je nastala dok je listao stari francuski magazin iz 1800-tih i ugledao portret mlade operske pevačice. Ona je bila jedna od najlepših žena svog doba, Italijanski pesnik Gabriele D’Annunzio je rekao da je Lina najveći svedok Venere na Zemlji, tako da nije čudno što je inspirisala mladog umetnika. Doduše, ni on sam nije znao šta ga je tačno privuklo i inspirisalo kod Line, u jednom intervjuu 1987. Godine Fornaseti je rekao „Šta me je inspirisalo da napravim preko 350 varijacija lica jedne žene? Ne znam. Počeo sam da ih pravim i nisam mogao da prestanem.” Zbog njene klasične i formalne lepote Lina je postala ikona.

Fornasetti je godinama sarađivao sa Gio Ponti-jem, jednim od najvećih Italijanskih dizajnera. U svom časopisu ,,Domus” Gio je prikazao Fornaseti-jev rad, a Fornaseti je dizajnirao nekoliko naslovnih strana. 1950. su zajedno dekorisali enterijer kazina u Sanremu. Jedan od najvećih zajedničkih projekata im je bio „Architettura” („Arhitektura”) – linija nameštaja dizajnirana od strane Ponti-ja i ukrašena od strane Fornasetti-ja.
Prošle godine, na stogodišnjicu njegovog rođenja, u Muzeju trijenala dizajna u Milanu je bilo izloženo preko 1000 Fornaseti-jevih umetnina, uključujući neke koje do sada nikada nisu bile predstavljene javosti. Pjerov sin Barnaba je rekao da je izborom imao želju da pokaže pravi talenat svoga oca, a to je mogućnost stvaranja umetnosti od najrazličitijih svakodnevnih predmeta, od dugmadi do ormara.

Author: Kća Van

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *