Pinokijev grad

Kada budete obilazili Italiju, i kada se budete našli baš negde na putu od Firence do Krivog tornja u Pizi, setite se imena KOLODI (ita. Collodi). Obavezno zastanite kada budete naišli na tablu sa tim imenom. Nećete se razočarati. Obećavamo, zaista vas NE LAŽEMO.

Kada samo pomislimo na Italiju, sigurno pri vrhu asocijacija se nađe i ime najpoznatijeg drvenog lutka koji govori i želi da jednog dana postane pravi dečak. Da, to ime je Pinokio. Jedna od najvoljenijih bajki celog sveta, zaista je autentično obeležje Apeninskog poluostrva.
Ovde ćemo vas upoznati sa Pinokijevim rodnim mestom. O da, ono zaista postoji i verujte nam na reč, ne želite da propustite da ga posetite. Govorimo o gradiću pod imenom Kolodi, koji se nalazi u regiji Toskane, na putu između Firence i Pize. Gradić leži na predivnim toskanskim obroncima okruženim bajkovitim pejzažom, koji zaista liči na mesto gde Pinokio počinje svoje avanture.


Ako već do sada niste povezali, ime ovog gradića je ujedno i ime pisca koji je stvorio Pinokija. Karlo Lorenzini je poznata najpoznatija ličnost, koji je izabrao upravo ime ovog mirnog seoskog mesta za svoj pseudonim. Tako ga i znamo, kao Karla Kolodija (1826-1890). Kada pročitate njegove „Avanture Pinokija“ i posetite gradić Kolodi, videćete da ništa nije slučajno, pa ni pseudonim ovog pisca.
Kolodi pored toga što je bajkovit po prirodi, odao je počast svom sugrađaninu tako što je sagradio 1956. prelep park posvećen Pinokiju i svim motivima iz čuvene knjige Karla Kolodija. Italijanski umetnici su park oživeli sa skulpturama inspirisanim drvenim lutkom i ostalim likovima koji su deo Pinokijevog sveta. Šetajući se ovim čudesnim parkom, naletećete, na prepredenog Lisca i Jazavca, prelepu Plavu Vilu, ali takođe ćete naići i na Zemlju igračaka (ne brinite u ovoj Zemlji igračaka nećete se pretvoriti u magare). Naravno, tu su i mnogi drugi motivi iz knjige, ali neki su tako vešto skriveni, da će istraživanje ovog parka predstavljati pravu malu avanturu i izvanredan užitak.
Dominantna građevina celog mesta je čuvena Vila Garzoni, velelepna građevine iz 17. veka. Ova vila takođe poseduje park koji vas neće ostaviti ravnodušnim sa svojim stepenicama i terasama bogatim elementima Renesanse i Baroka.

Kolodi, svakako, predstavlja mesto u Italiji koje se mora naći na vašoj mapi mesta za obilazak. Sigurni smo da će vas očarati svojim neposrednim šarmom i izvući ono najbolje u vama, a to je veselo dete koje samo čeka pravu inspiraciju.Kolodi je zaista mesto iz snova. Časna reč, ne lažemo.

Author: Dušan Vulić

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *