PIZZA – italijanska hrana koja je osvojila svet

Iako se njeno poreklo vezuje za zemlje bliskog istoka i antičko doba, fenomen tankog testa sa jednostavnim topingom danas nedvosmileno asocira na Italiju. U siromašnom, prenaseljenom lučkom gradu kakav je bio Napulj tokom 18. i 19. veka, gde se život većinom odvijao na ulicama, pica je na idealan način zadovoljila potrebu za jeftinom hranom koja se mogla konzumirati napolju i zameniti bilo koji obrok tokom dana.

Ali poseta italijanske kraljice Margarite Napulju 1889. godine, označila je prelomnu tačku u njenoj istoriji. Oduševljenje kraljice picom jednostavnog nadeva u bojama italijanske zastave – mocarelom, paradajzom i bosiljkom – koja od tada i nosi njeno ime, lansiralo je popularnost ovog jela širom Italije. Iako su italijanski imigranti prodavali picu u Americi već početkom 20.veka (prva picerija otvorena je 1905. na Menhetnu), ovo jelo ostalo je prilično nepoznato ostatku sveta sve do Drugog svetskog rata, kada na svojoj teritoriji dočekuje i osvaja čulo ukusa američkih i evropskih vojnika.

Iako se picerije danas mogu naći na svakom koraku, tipičan Italijan bi prednost uvek dao domaćoj pici. I vi je možete napraviti kod kuće, a mi vam ovom prilikom dajemo recept za savršeno pica testo, kao i tri ideje za njen toping. Buon appetito!

Pica testo

Sastojci:

15 g svežeg kvasca ili 1,5 kašičica suvog kvasca

1 šolja (200 ml) tople vode

2 šolje (300 g) brašna

1/3 kašičice soli

1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja

Priprema:

Na radnu površinu izručiti brašno i formirati oblik kratera, a zatim u sredinu staviti kvasac, preliti ga s pola šolje tople vode i ostaviti da proradi oko 10 minuta. U ovu smesu zatim dodati so, ulje i dovoljno tople vode da se dobije lepljivo testo. Mesiti ga desetak minuta dok se ne formira u glatku, elastičnu loptu, pa ga staviti u posudu prethodno premazanu s malo ulja, prekriti ga streč folijom ili vlažnom kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom da nadolazi 1 sat. Nakon toga testo premesiti na radnoj podlozi jednom ili dva puta, a onda ga rastanjiti na debljinu od otprilike ½ cm, prebaciti u uljem podmazan pleh i staviti toping po želji. Peći 10-15 minuta u rerni zagrejanoj na 250 stepeni, dok testo ne dobije zlatno žutu boju.

Toping 1: Margarita

Klasičan italijanski recept koji dokazuje da su najednostavniji sastojci najčešće i najefektniji.

Testo prekriti paradajzom iz konzerve (250g), začiniti solju i biberom i rukom iskidanim komadima mocarele (120g). Kada je pica pečena, poprskati je maslinovim uljem i ukrasiti svežim listovima bosiljka. Ovaj originalni recept može se nadograditi dodavanjem maslina, belog luka ili kapra.

Toping 2: Siciliana

Testo prekriti paradajzom iz konzerve (350g), pa po njemu rasporediti tanke kolutove manje glavice crnog luka, sveže listove bosiljka (6-8 listova), crne masline, rendani pekorino (60g), kašiku origana (svežeg ili suvog) i 8-10 usitnjenih fileta inćuna. Pečenu picu poprskati maslinovim uljem i dodatno ukrasiti bosiljkom.

Toping 3: Quattro formaggi & pesto

Po testu rasporediti komade mocarele (90g), gorgonzole (60g), rendani provolone sir (60g) i 3 kašike rendanog pekorina. Pre služenja picu ukrasiti pestom đenoveze.

photo source: en.wikipedia.org/wiki/List_of_pizza_varieties_by_country

Author: Ena

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *