Porcellino – srećno prase Firence

Postoji jedno prase čija će vam njuška doneti dobru sreću. Sve što treba da uradite je da ga pomazite. Naravno, i da skoknete do Firence.

Jedna od nezaobilaznih turističkih atrakcija Firence jeste čuvena fontana divljeg vepra, popularnog Porcellina. Porcellino ili „malo prase“ je, kao što smo spomenuli, zapravo statua vepra iz čijih usta lije voda na jednoj od najčuvenijih firentinskih pijaci, Mercato Nuovo (prev. Nova pijaca).

Ova pijaca se nalazi u blizini Starog mosta (ita. Ponte Vechio) i danas je to obavezna turistička tačka koja nudi najraznovrsnije suvenire i kožne proizvode. Nekada nije bilo tako. Pijacu je podigao vojvoda Cosimo de’Medici 1547, na temeljima prethodne (14. vek), te otud ime Nova. U centralnom delu izgrađena je lođa (ita. Loggia del Mercato Nuovo) koja i danas dominira celom pijacom. Baš tu, ispod lođe, živi naš Porcellino.

Fontana del Porcellino je delo baroknog vajara Pietra Tacce, koji je izlio ovu bronzanu statuu još davne 1633. godine. To je bila bronzana replika iste mermerne statue iz doba helenizma, koja je i danas očuvana i nalazi se u fiorentinskoj galeriji Uffizi. Fontana je originalno postavljena kod Pitijeve palate (ita. Palazzo Pitti), a svoje današnje mesto Prasence je pronašlo 1642, kada je zbog saobraćajne zone premešteno. Vremenom je fontana doživela mnogobrojne rekonstrukcije, da bi 1999. godine bila napravljena identična replika Tacine bronzane replike. Original iz 17. veka se čuva u muzeju Burdini koji se nalazi u Mocijevoj palati (ita. Palazzo Mozzi). Zvuči zaista šašavo, dizati toliku prašinu oko jednog praseta, ali to samo pokazuje koliko je ono važno žiteljima Firence.

I ne samo njima. Naime, Porcellino je obavezna atrakcija za sve posetioce Firence. Veruje se da donosi sreću svakome ko ga pomazi po njušci i ko ga nahrani novčićem. Mada, to nije sve. Postoji i mala caka. Novčić mora da se stavi u usta praseta, koji voda mora da odnese u rešetku ispod.
Sav novac koji Porcellino prikupi se namenjuje u dobrotvorne svrhe, tako da je sreća koje ovo prase donosi višestruka. Njegova popularnost je toliko velika, da se širom sveta izrađuju njegove kopije, a mogu se naći između ostalih gradova i u Njujorku, Sidneju i Parizu. Međutim, samo jedan je Porcellino, a legenda kaže da ko god pomazi njegovu njušku, mora se vratiti u prelepu Firencu bar još jednom.

Author: Dušan Vulić

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *