PORTO ĆERVO – Luksuz vredan €300.000 po kvadratu

Najskuplje mesto u Evropi na kom možete kupiti kuću je zaliv Romacino na Sardiniji, gde kvadratni metar košta do čak 300.000 eura! Nalazi se u Porto Ćervu, najvećem mestu Kosta Smeralde (Smaragdna obala), luksuznog letovališta na severu ostrva za koje teško da neki milioner na svetu nije čuo.

Iako je još Musolini video turistički potencijal ovog dela ostrva, britanski magnat princ Karim Aga Kan prvi je koji je šezdesetih godina prošlog veka tu zamisao ostvario do kraja. Preletajući ostrvo u svom privatnom avionu posmatrao je lepotu belih peščanih plaža i smaragdne vode i tada odlučio da napravi letovalište namenjeno najbogatijim ljudima sveta.

Doveo je najpoznatije arhitekte koji su ovaj raj gradili po njegovim strogim instrukcijama. Bio je iskren u svojoj zamisli da ovo mesto nameni onima natprosečnih finansijskih mogućnosti, što je i javno isticao. Njegova izjava da ne bi ni želeo drugačije goste, iako je odisala arogancijom, samo je još više doprinela ekskluzivitetu ovog letovališta.

Preko noći, Kosta Smeralda postala je omiljena destinacija evropskih kraljevskih porodica kao i glumačkih zvezda tog vremena, poput Odri Hepbern, Pitera Selersa i Žan-Pol Belmonda. Princeza Dajana provela je ovde svoje poslednje letovanje sa Dodi Fajedom, a Mik Džeger je danas stalni gost.

Čak tri hotela Kosta Smeralde – Pitrizza, Romazzino i Cala di Volpe, nalaze se među deset najskupljih na svetu. U hotelu Cala di Volpe 1977. godine sniman je nastavak o Džejms Bondu “The Spy Who Loved Me”, a noćenje u predsedničkom apartmanu ovog hotela, koji važi za jedan od najekskluzivnijih apartmana na svetu, košta preko 30.000 dolara.

Porto Ćervo pruža se obalom koja ima oblik rogova jelena, po kojima je i dobio ime (Porto Ćervo znači Luka jelena). Svaki dan ovde ispunjen je brojnim ekskluzivnim događajima i žurkama, a šoping takođe predstavlja nepogrešiv izbor za izlazak i šetnju buticima najprestižnijih modnih kuća. Ipak, on po čemu je Port Ćervo najpoznatiji je jedna od najvećih marina Mediterana, kao i najluksuznije jahte koje njom paradiraju. Na hiljade ljubitelja jahtinga okuplja se svakog leta u ovoj luci kako bi učestvovali u takmičenjima u jedrenju koja se ovde održavaju ili samo uživali u veličanstvenim prizorima regate.

Author: Ena

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *