Pozzo i Baciccio – Majstori baroknog (3D) slikarstva

Ukoliko ste mislili da je 3D slikarstvo novi trend, prevarili ste se. Ova dva italijanska barokna majstora su to radili još pre 300 godina.
Danas je ovaj urbani street-art trend prisutan gotovo svuda. Međutim, u minulim epohama veliki majstori fresko-slikarstva su pravili svoja 3D čuda, onda kada još nisu ni znali za izraz 3D. U Italiji u vreme Baroka, dva imena se izdvajaju kada je reč o remek-delima koja stvaraju iluziju treće dimenzije i poigravaju se sa okom posmatrača. Njihova imena su Andrea Pozzo i Giovanni Battista Gaulli, poznat i kao Baciccio. Iako nisu bili jedini koji su koristili arhitekturu i zidno slikarstvo ne bi li postigli takav efekat, njihova dva dela se izdvajaju od ostalih u svojoj grandioznosti i genijalnosti i predstavljaju vrhunac iluzionističkog slikarstva.

Andrea Pozzo je bio slikar i arhitekta rođen u Trentu 1642. godine. Njegova dela su bila inspirisana kanonom jezuitskog bratstva, kome je i sam pripadao. Pozzo je najpoznatiji po svojim freskama koje su nastale kombinovanjem slikrstva sa arhitektonskim elementima. Njegovo umeće u najvećoj meri je dolazilo do izražaja prilikom oslikavanja kupola i tavanica, kod kojih je efekat iluzije bio najuspešniji. Od mnogih dela koje je Pozzo radio, kao vrhunac njegove veštine, se izdvaja oslikana apsida i tavanica crkve Svetog Ignjacija (ita. Chiesa di Sant’Ignazio di Loyola in Campo Marzio) u Rimu (1685-1694). Na tavanici je prikazana alegorija Apoteoze Svetog Ignjacija, koja se dijametralno prostire u punih 17 metara. Da bi se u potpunosti doživelo ovo delo, posmatrač mora stane na tačno označeno mesto, na mesingani disk koji je umetnik odredio za tu namenu. Odatle, i samo odatle, tavanica će izgledati kao da je oživela dekorisana statuama i drugim trodimenzinalnim objektima, iako je zapravo u potpunosti ravna. Pozzo ovom epskom freskom slavi čitav jezuitski pokret i sva dotadašnja dostignuća Jezuita kao misionara i istraživača.

Andrea Pozzo je imao prilike da radi i u jednoj drugoj crkvi jezuitskog reda pod imenom Đeza (ita. Chiesa del Gesù), koja se nalazi na Piazza del Gesù u Rumu. On je dekorisao i oslikao oratorijum Svetog Ignjacija. Međutim, ova crkva je mnogo poznatija po radu njegovog kolege Giovanni Battista Gaulli-a, koji je u periodu od 1661. do 1679. veličanstveno oslikao njenu tavanicu. Rođen 1639. godine, Baciccio, kako su Gaulli-a zvali u njegovoj rodnoj Đenovi, je sa svega 22 godine dobio zadatak da oslika ovu crkvu u Rimu. Iza njega je ostao zadivljujuć rezultat u vidu dela zvanog „Trijumf Isusovog imena“ koji isijava na sve posetioce ove crkve i dan danas.

Oba ova dela ostavljaju bez daha i čine da posetilac napusti ove crkve sa dozom poniznosti i osećajem velikog poštovanja prema delima Pozza i Gaulli-a. Ukoliko već niste otkrili ova remek-dela, ne zaboravite da to učinite pri prvoj poseti Rimu. Doživljaj dok stojite ispod ovih dela je neopisiv, a imena dva velika majstora iluzionističkog slikarstva će vam sigurno zauvek ostati u sećanju.

Author: Dušan Vulić

Share This Post On

1 Comment

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *