Prijateljstvo koje je promenilo svet kulinarstva

Ko danas nije čuo za Džejmija Olivera, verovatno živi u nekoj drugoj galaksiji i pritom kuvanje mrzi iz dna duše. Ali ako ste ipak sa planete Zemlje i volite da kuvate, a možda i niste čuli za njegovog prijatelja i mentora Đenara Kontalda. Upoznajte Italijana koji je upoznao Džejmija Olivera sa italijanskom kuhinjom.

Džejmi Oliver svakako zaslužuje titulu najboljeg savremenog TV kuvara. Njegova strast prema kuvanju se lako prenosi na publiku, a sigurno ste bar jednom poželeli da pripremite neke od njegovih recepata. Džejmijev favorit je uvek italijanska kuhinja (a mi pitamo kome nije), a za to je zaslužan upravo jedan Italijan, Đenaro Kontaldo.
Đenaro je rođen 1949. godine u malom mestu Minori, koji se nalazi na Amalfijskoj obali. Kao što to obično i biva kod ljudi koji strastveno rade svoj posao, počeo je od malena da se zanima za kuvanje. Od svoje osme godine je radio po lokalnim restoranima, da bi konačno sa 20 godina otišao za London, mesto koje je u tom trenutku bilo kulturni centar sveta. Svakako u tom centru je bilo mesta i za italijansku kuhinju. Đenaro je radio ono što najbolje zna, kuvao je tipičnu Amalfijsku hranu koja obiluje pečurkama, koje su i dan danas njegova specijalnost. Vremenom je radio u mnogim restoranima, među kojima su najpoznatiji St John’s Wood i Antonio Carluccio’s. I upravo dok je bio glavni šef kuhinje Antonija C, Đenaro je sreo devetnaestogodišnjeg klinca po imenu Džejmi. Sve ostalo nakon toga je istorija. „Zavoleo sam ga od prvog dana. U školi učiš o hrani iz suvoparnih i dosadnih knjiga. To je užasno sterilan način gledanja na kuvanje. Đenaro mi je pokazao kako se to zaista radi, sa osećanjem i zdravim razumom.“, rekao je Džejmi Oliver za svog mentora.

Đenaro je autor nekoliko kulinarskih bestselera, a prijateljstvo sa Džejmijem Oliverom se proširilo i na uspešno poslovno partnerstvo. On je čest gost u Džejmijevim emisijama, upamćen po uvek vedrom duhu i harizmatičnoj ličnosti. Od 2011. godine, sa svojim starim prijateljem Antonijom Karlućijem, Đenaro je domaćin road-trip kulinarske BBC emisije, koja se emituje i kod nas na kanalu 24Kitchen, pod naslovom „Dva nezasita Italijana“ (eng. The Two Greedy Italians). Takođe, on u svom posedu ima i jedan Ginisov rekord, za najviše napravljenih raviolija u roku od dva minuta.
Uvek pozitivan italijanski duh i nedostatak sujete su glavni kvaliteti ovog kuvara koji je od Džejmija Olivera napravio velikog kuvara. Mi vam samo savetujemo da Đenara obavezno pogledate u nekoj od emisija kako biste se uverili i sami o kakvom majstoru i sjajnoj osobi je reč, a do tada pronađite neki njegov zanimljiv italijanski specijalitet na www.gennarocontaldo.com

Author: Dušan Vulić

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *