RIKOTA SIR – kako ga napraviti kod kuće

Ukoliko želite da napravite svež rikota sir, pored pola sata vašeg vremena, potrebno vam je samo jos mleko i sok od limuna. Posle ovakvog sveže napravljenog rikota sira, ne verujemo da ćete uskoro bilo šta koristiti konzervirano iz prodavnice.

Potrebno vam je:

2l punomasnog mleka , nikako pastrizovanog, obranog i slično
2 limuna
½ kašičice limuntusa
1 kašičica soli, po želji

Od opreme će vam biti potrebno:

Lonac
termometar
cediljka
kašike za mešanje
gaza
posuda za mešanje

Zagrejte mleko na 93C. Obavezno pratite temperature sa instant termometrom. Možete i sami pratiti bez termometra do tačke ključanja. Mleko će postati penasto i počeće da ključa. Odmah ga sklonite sa ringle u trenutku ključanja. Kada lonac sa mlekom uklonite sa šporeta dodajte sok od limuna i so. Promešajte polako da se lepo sjedini.
Ostavite lonac sa mlekom na deset minuta. Posle ovog vremena, mleko će biti izdvojeno u mlečno beli kajmak, a surutka će biti vodenaste i žute boje. Možete proveriti drvenom kašikom za kuvanje da li ima još uvek mleka koje se nije usirilo. Ukoliko ima neusirenog mleka, trebalo bi dodati još jednu kašiku soka od limuna i sačekati par minuta.

Procedite koagulisanu masu. Postavite sito preko činije. Sito je potrebno dodatno prekriti gazom tako da sve bude lepo proceđeno. Velike grudve od koagulacije slobodno razbijte kašikom i njih procedite. Ostavite da se cedi između 10-60 minuta, u zavisnosti od toga koliko imate vremena i strpljenja. Ako volite suvlju rikotu, onda pustite što duže da se ocedi. Ovako spremljena sveža rikota može se koristiti odmah ili je ostavite u frižider u heremetično zatvorenoj posudi, do nedelju dana.

Ovako svežu masu možete koristiti i za salatu, tako što je pritisnete i napravite kalup preko noći u frižideru – npr. pritisnite između dva tanjira. Isecite na kocke i stavite u salatu.

Sada imate divan svež sastojak za neku salatu ili pitu sa rikota sirom i spanaćem.

Uživajte!

Author: MII4ME Team

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *