ROBERTO FERRI- Klasik savremenog doba

Roberto Ferri je italijanski slikar rođen 1978. Duboko inspirisan barokom (na njegovo stvaralaštvo najviše utiče Karavađo) ali na njegovim slikama su takođe primetni tragovi romantizma, simbolizma i akademskog slikarstva.

Srednju umetničku školu završava u svom rodnom gradu koje je locirano na jugu Italije, Tarantu. Seli se u Rim 1999. gde se povećava intezitet samostalnog istraživanja drevnog slikarstva, posebno 16. veka. Godine 2006, diplomira na Akademiji lepih umetnosti u Rimu sa očima uprtim u njegov sledeći korak.

Inspiraciju, bez tračka sumnje, crpi iz perioda baroka ali je fenomenalno usklađuje sa interesantnom upotrebom boja i dozom kreativnosti, energičnosti i erotičnosti. Klasični stil slikarstva koristi na najjednostavnije rečeno modernije i provokativne scene. Njegove radove nije teško prepoznati, specifični prikazi doprinose rukopisu njegovog stvaralaštva. Perfektnom tehnikom i veštinom osećamo lagodnost i odisaje romantičnih biblijskih scena, međutim, takve scene se prepliću sa prikazima mučeništva i dolazi se do apsurdnosti. U naslikanim predmetima koji se čine potpuno neljudskim, detaljnijim promatranjem možemo pronaći i najsitnije detalje koji bi nas razuverili.


Prikaze nagih tela upotpunjuje simbolima krila, katanaca, luka i strele, gde neretko tela i potpuno poprime oblike drugih predmeta. Takvi prikazi doprinose naboju slike, gde varira jaz lepog i agonističkog. Osnovno kod Ferrijevih slika jeste nagost, preplitanje udova, naprezanje tela u sjajnim kadrovima bez velike i određene simbolike. Majstorisko igranje svetlog i tamnog, inspirisano Karavađom, posebno dodaje dinamičnosti (koju je inače teško stvoriti) njegovih dela. Nesumnjivo je umeće zbuniti posmatrače svojim delom, a Ferri to radi najbolje stvarajući iluziju da smo u ranom 16. veku.

Njegov rad je zastupljen u važnim privatnim kolekcijama u Rimu, Milanu, Londonu, Parizu, Njujorku… Izlagao je na kontroverznom italijanskom paviljonu na Venecijanskom Bijenalu 2011. godine i na ‘Palazzo Cini’ u Veneciji, Kič Bijenale 2010.

Author: Nina Krčum

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *