Scarcelle – Tradicionalni uskršnji kolač

Italijani su poznati i kao veliki vernici i poštovaoci tradicije i kulturnog nasleđa. Čitave ove nedelje vrše se pripreme za najveći hrišćanski praznik. A u Pulji Skarćele kolačići, pored jaja, moraju da se nađu na svakoj trpezi. Šareni su, slatki i veoma zanimljivi pogotovo deci.

Potrebno Vam je:

500g brašna
200g šećera
100g putera
2 jaja
1 limun
prašak za pecivo
mleko
štapić vanila
šećer za glazuru
belance
limun

Priprema:

Na radnu površinu sipati brašno, dodati 2 jaja, zatim maslac, šećer, vanilin šećer i dobro umesiti. Dodajte malo toplog mleka tek toliko da se dobije meko, elastično testo. Razvucite testo oklagijom i isecite na željene oblike. Peći najviše 10 minuta na 180°. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.

U međuvremenu, pripremite glazuru. Stavite šećer u šerpu i preliti vodom, staviti na jakoj vatri i mešajte dok se šećer ne istopi. Sklonite sa vatre i stavite u činiju. Umutite šne od belanca i dodajte ga sirupu od šećera. Konstantno mešajte. Sipati glazuru na scarcelle i pospite sa dekoracijom, kao što su čokoladne mrvice, malo čokoladnih jaja ili jednostavno pospite šećerom u prahu.

Uživajte!

Author: MII4ME Team

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *