Sedam činjenica o maslinovom ulju koje možda niste znali

Šta je to toliko posebno u vezi sa ovom namirnicom? Godinama unazad naučnici i nutricionisti govorili su nam o blagotvornim dejstvima i bogatim nutritivnim vrednostima maslinovog ulja. Dobro su nam već poznata lekovita svojstva „mediteranske dijete“ i njen učinak po kardiovaskularni i digestivni sistem.

Nedavno su naučnici sa Univerziteta u Firenci otkrili da jedan od polifenola koji se nalazi u ekstra devičanskom maslinovom ulju može čak da spreči ili odloži početak Alchajmerove bolesti. Pored toga, francuski naučnici ispituju hipotezu koja tvrdi da maslinovo ulje može dovesti do poboljšane kognitivne funkcije, naročito kod starijih osoba.

Pored svoje dobrobiti po zdravlje, maslinovo ulje je postalo neizbežan sastojak mnogih sredstava za negu i održavanje lepote. Prošetajte malo po nekom supermarketu i obratite pažnju na iznenađujuću raznovrsnost artikala koji u sebi sadrže ovo tečno zlato.

Sedam činjenica o ovoj zlatno-zelenoj tečnosti koje možda niste znali:

1. Redovno korišćenje ekstra devičanskog maslinovog ulja može smanjiti i održavati na normali vaš krvni pritisak.
2. Čuvanje skuše, sardine i inćuna u maslinovom ulju zadržava Omega 3 ulja koji se nalaze unutar ribe.
3. Mononezasićene masne kiseline (MUFA), koje čine 75% maslinovog ulja, dokazano štite od srčanih oboljenja i karcinoma.
4. Redovno korišćenje maslinovog ulja pomoći će u bržem oporavku oštećene kose.
5. Da bi sačuvalo svoja lekovita dejstva neophodno je čuvati maslinovo ulje na hladnom i tamnom mestu, daleko od direktnog izvora svetlosti. Blagotvorne osobine ulja ostaju zaštićene ako se čuva odloženo u konzerve od nerđajućeg čelika ili u tamno zelene ili smeđe staklene boce.
6. Pet kašika maslinovog ulja u vašoj kupki doprineće da vam se koža nahrani potrebnim vitaminima i da ostane svilenkasto meka. Sofija Loren je jednom prilikom izjavila da je tajna besprekorne kože baš u korišćenju maslinovog ulja prilikom kupanje.
7. Nedavno sprovedena studija na Univerzitetu u Monastiru u Tunisu dokazuje da redovno konzumiranje maslinovog ulja štiti ćelije jetre od oštećenja.

Author: MII4ME Team

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *