Sirena iz fontane – Najbolje od Anite Ekberg

Žena „Felinijevih snova“ je pre nekoliko dana umrla u gradu gde ju je nekada davno u jednoj fontani upoznao celi svet. U čast prelepe Anite Ekberg, predstavljamo vam njenih najboljih pet filmskih uloga.

Iako rođena Šveđanka, svoje ime afirmisla je u Italiji, gde je provela gotovo ceo svoj život. Ova legenda kinematografije je živela i umrla u Rimu, gradu koji je proslavio u jednom filmu zajedno sa još jednim velikanom, Marčelom Mastrojanijem. Ali, idemo redom. Predstavićemo vam uloge koje će svakako ostati najbolji svedoci svevremene lepote i harizme ove glumice. Ovi filmovi će uvek biti tu, a na vama je samo da ponovo otkrijete Anitu Ekberg.

Rat i mir

05. Rat i mir (eng. War and Peace), King Vidor, 1956. Ekranizacija velikog Tolstojevog dela nije tada mogla da prođe bez najboljih glumaca. Odri Hepbern, Henri Fonda i Mel Ferer, su to svakako i bili, ali svi su tada zapazili i dvadesetpetogodišnju Anitu u ulozi nemoralne i manipulativne ćerke kneza Kuragina. Film se snimao u Italiji, a gđica Ekberg je zablistala u ovoj ulozi kao apsolutna suprotnost čedne i smerne Odri.

Teksaška četvorka

04. Teksaška četvorka (eng. 4 for Texas), Robert Aldridž, 1963. Bivša Mis Švedske je bila prava zavodnica velikih imena zlatnog doba Holivuda. Jul Briner i Erol Flin su samo neka od njih. Posle ove simpatične vestern komedije, pod njene čari je pao i veliki Frenk Sinatra. Uz Merilin Monro, važila je za jednu od najseksipilnijih plavuša iz sveta filma.

Povratak iz večnosti

03. Povratak iz večnosti (eng. Back from Eternity), Džon Farou, 1956. U ovom sjajnom filmu sa odličnim glumcima, Robertom Rajanom i Rodom Stajgerom, Anita je pokazala da nije samo još jedno lepo lice, već da zna i da glumi. Naravno, ne poričemo nikako i njenu lepotu koja je evidentna i u ovom dragulju crno-belih holivudskih klasika.

Bokačo ’70

02. Bokačo ’70 (ita. Boccaccio ’70), Felinijev segment, 1962. Kako bi izgledao Bokačov Dekameron iz ugla najboljih italijanskih reditelja (De Sika, Moničeli, Viskonti i Felini) sa najboljim femme fatale glumicama (Romi Šnajder, Sofija Loren i Anita Ekberg)? Jedna reč – fenomenalno. Anita Ekberg u Felinijevom segmentu je manekenka za mleko koja oživljava sa bilborda i zavodi lokalnog cenzora. Neprocenjivo.

Sladak život

01. Sladak život (ita. La Dolce Vita), Federiko Felini, 1960. Onog trenutka kada je upoznala velikog Federika Felinija, ime Anite Ekberg je bilo predoređeno da zauvek ostane upamćeno. Bio je to početak šezdesetih, kada se svet našao na pragu epohe velikih promena. Jedan italijanski film je započeo kako filmsku tako i revoluciju sloboda, a njegova glavna glumica je bila otelotvorenje svega toga. Njenog partnera na filmu igrao je veliki Marčelo Mastrojani, a njihova scena šetanja kroz od čuvenu fontanu Di Trevi u Rimu, je postala istog trena kultna. Ženske obline i telo nikada pre nisu tako prikazane na jednom filmu. Vatikan je besneo, osudivši scenu lascivnom i uvredljivom. Međutim, Anita je uzvratila rekavši: „Ponosna sam na svoje grudi, kao što bi svaka žena trebala da bude“. Felini se nijednog trenutka nije pokajao što je upravo Anitu Ekberg izabrao za ulogu Silvije Renk – „najdivniju ženu od postanka vremena“, sirenu fontane Di Trevi.

Addio bella Sylvia!

Author: Dušan Vulić

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *