Skijanje padinama vulkana

Skijaška sezona u Italiji je zvanično počela! Bez obzira na to da li ste pasionirani ljubitelj ovog sporta ili samo želite da uživate u lepoti sunčanog planinskog ambijenta i lokalnim specijalitetima, Italija pruža pregršt opcija za nezaboravno zimovanje!

Cortina d’Amprezzo

Ako spadate u prvu grupu onda ste sigurno čuli za skijališta Kortina d’Ampreco (Cortina d’Amprezzo) poznato kao „Kraljica alpskih Dolomita“ čija je lepota zaštićena UNESCO-vom listom prirodnog nasleđa, Sestriere – alpsko mesto Pijemontske regije koje je ugostilo učesnike Zimskih olimpijskih igara 2006. godine, Ćervinia (Cervinia) na dugo smatranoj neosvojivom planini Materhorn, kao i Kurmajor (Courmayeur) u podnožju masiva Mon Blan. Ali lista se ovde ne završava za one koji tragaju za dozom adrenalina više. Osim stazama za napredne skijaše kakve smo upravo nabrojali, koja zemlja osim Italije se još može pohvaliti skijalištima na obroncima aktivnog vulkana, kao što planina Etna na Siciliji nudi svojim turistima.

Courmayeur

Na Etni postoje dva skijališta, Rifuđo Sapienca (Rifugio Sapienza) na jugu i Piano Provencana (Piano Provenzana) na severu. Zbog svoje nadmorske visine od čak 3.320 metara planina je prekrivena snegom od kraja novembra do aprila, a mediteranska klima čini je toplijom od planina severne Italije. Kada na to dodate pogled na more sa njenih padina i vulkanski krater koji se dimi u pozadini, dobijate jedinstveno skijaško iskustvo koje prevazilazi granice Italije.

S obzirom na to da je Etna aktivan vulkan čije se erupcije različitih intenziteta dešavaju svake godine, skijanje ovde definitivno prerasta u ekstremni sport, posebno kada podlogu umesto snega zameni vulkanski pepeo! Tridesetšestogodišnji Italijan Marko Tomaselo (Marco Tomasello), inače instruktor skijanja i vodič tura na Etni tokom letnjeg perioda, pre dva meseca je odlučio da ne čeka skijašku sezonu, pa se zajedno sa svojim prijateljima, u punoj skijaškoj opremi spustio Etnom prekrivenom crnim pepelom. Svoj spust zabeležio je kamerom pričvršćenom na kacigi, a snimak koji je odmah postavio na internet za samo nekoliko dana imao je više od 50.000 gledanja.

Ako niste baš toliki avanturisti, sačekajte sneg, a onda priuštite sebi malo drugačije skijaško iskustvo ove sezone. I ne brinite, veća erupcija na Etni već se desila u avgustu, pa nema opasnosti da vaše putovanje ove zime već samo po sebi postane ekstremni sport!

Author: Ena

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *