SPRITZ APEROL – tradicionalni italijanski aperitiv

Svima je opšte poznata izreka doručak pojedi sam, ručak podeli sa prijateljem, a večeru daj neprijatelju. Međutim, kad su Italijani u pitanju stvar je sasvim drugačija! Svaki prosečan Italijan bi svoj doručak bez razmšljanja dao neprijatelju, ručak bi podelio sa prijateljem, a večere ili aperitiva bi se teško odrekao! Skoro nikako!

To je verovatno i razlog zašto u svim Itlijanskim gradovima od 19h do 21h sve staje, ulice se prazne, kao da nastaje policijski čas jer je vreme za APERTIV – omiljeni ritualni deo dana svakog Italijana!

Ali šta je to što Italijani najradije piju za aperitiv?

Ako izuzmemo sva domaća vrhunska vina po kojoj je inače Italija poznata, prva sledeća aperitivska poslastica za koju bi se opredelio skoro svaki prosečan Italijan je takozvani Spritz Aperol koktel sačinjen od Aperol pomorandžinog likera, penušavog venecijanskog vina Prosecco i soda vode! Ova osvežavajuća kombinacija napitaka svoju zahvalnost najviše duguje svom glavnom sastojku Aperol likeru sačinjenom od mešavine kvalitetnog bilja, korenja i citrusa – slatke i gorke pomorandže. Njegov originalni i tajni recept je prvi put uspešno predstavljen u Padovi 1919. godine od strane Braće Barberi, a zahvaljujući svojoj niskoj procentnosti alkohola od 11% u kombinaciji sa drugim kraljem aperitiva Proseccom vrlo brzo postaje omiljeno piće Italijana. Danas se u Italiji Spritz Aperol pije u svim gradovima širom Italije i predstavlja zaštitni znak tradicionalnog aperitiva!

Kako biste i vi barem na tren okusili ukus Italije predlažemo vam da u veliku vinsku čašu punu leda pomešate 3/3 Proseccoa, 2/3 Aperola i 1/3 soda vode! Poželjno je ovim redom kako se Aperol ne bi spustio na dno čase. Ukrasite ga sa kolutovima pomorandže, možete dodati i po neku maslinku i ukoliko je na vašem satu 19 h, vas aperitiv može da počne!

Uživajte! SALUTE!

Author: Nebojša Miljković

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *