Sreća je gozba koja ne stoji na mestu

– Grofica nije kod kuće, gospodine pukovniče, – saopšti kelner. – Misle da je možete naći kod Harija.
– Sve na ovom svetu možete naći kod Harija.
– Da, gospodine pukovniče. Sve, sem možda sreće.
– Naći ću ja tamo i sreću, sto mu bogova, – reče pukovnik. – Sreća je gozba koja ne stoji u mestu.

Ernest Hemingway

Adriana Ivanchic i Hemingway

Pukovnik je projekcija sredovečnog Hemingwaya, a grofica je mlada venecijanska lepotica i plemkinja (iz porodice poreklom sa Malog Lošinja) Adriana Ivancich. Citiran odlomak je iz romana „Preko reke i u šumu“ koji je Hemingway napisao 1950. godine. Reka je fuime Piave na kojoj su kao austrougarska topovska đulad poginuli deda mog oca i njegov brat. Sa druge strane te iste reke ranjen je papa Hemingway, tada mladić.

Bar je jednostavan. Kao što su sve lepe stvari. Više se ni ne sećam ko je autor ove rečenice, ali je pamtim: „Sve jednostavne stvari nisu uvek i lepe, ali sve lepe stvari uvek su i jednostavne.“ Adresa bara je: Calle Vallaresso 1323, Venezia, la Serenissima… Levo od ulaza je uramljena fotografija na kojoj su Cipriani, vlasnik tog bara, Harry’s bara i Hemingway.

Ernest Hemingway, Giuseppe Cipriani i barmen Ruggero Caumo u Harry’s baru

Ta gozba stoji tamo na svom mestu. Već dugo. Dok ne potone taj grad. Najmirniji. Najhedonističkiji. Najdekadentniji. Kada krenete u taj grad posetite Harijev bar i ponesite gorepomenutu knjigu. Potrudite se da je nađete. Odavno nije štampana u ovim krajevima, ali za dobre stvari vredi se potruditi. Ja je svaki put nosim sa sobom kada krenem tim putem.

Adriana Ivanchic i Hemingway

Kada su se u stvarnom životu (da, u Veneciji) decembra 1948. godine upoznali Adriana Ivancich i Hemingway on je imao 49, a ona 18 godina. Voleli su da odlaze zajedno kod Harija… Hemingway je izvršio samoubistvo 1961. godine, a ona 1983. I ona je pisala, o svom odnosu sa njime u knjizi, „La torre bianca“. Kraj je tužan, ali je njihova priča srećna. Kao Venecija koja tone i koja će jednom i potonuti. Kao život sam…

Jovanka Kozlovački Damjanov
wildsides.wordpress.com
wildsidefashion.wordpress.com

Author: MII4ME Team

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *