Supa Bolonjeze – Domaća, a italijanska

Lepo kaže naša stara izreka: Put do Slave je težak, a put sa Slave je još teži. Januar se bliži kraju, i slobodno možemo da kažemo da je bio vrlo ukusan. Razloga za slavlje je bilo dosta, a to znači da je bilo i dosta toga za pojesti. I dok smo mi slavili, naš organizam možda i nije toliko. Vreme je da udovoljimo i njemu i posle dugog maratona teške hrane, počastimo ga sa hranom u kojoj on najviše uživa – supi.

Zaista, ništa ne prija tako dobro nakon praznične trpeze, kao fina domaća supica. Mi vam predlažemo da pročistite organizam sa jednom domaćom, ali italijanskom supom. Izuzetno je hranljiva i ukusna i dolazi nam pravo iz Bolonje. Na vama je samo da pratite ova uputstva, a zatim udovoljite svom organizmu, baš kao što to rade Italijani.

Sastojci:

Puter
⅓ šolje brašna
4 jaja
2 šolje parmezana
100g sitno seckane mortadele
1 kašika mleka
Muskatni oraščić
Morska so
4 šolje pilećeg bujona

Priprema:

Sa puterom premažite manju keramičku posudu za pečenje (20X20cm), a zatim pospite po njoj brašno, tako da se zalepi za sve njene stranice. Višak brašna izbacite, a zatim u veću činiju pomešajte ostatak brašna, 4 kašike putera (na sobnoj temperaturi), 4 žumanca, parmezan, mortadelu i mleko. Takođe, u smesu dodajte pola kašičice soli i malo narendanog muskatnog oraščića. Mešajte sve dok se ne formira gusta smesa.
U drugu činiju umutite 4 belanca, ali samo blago dok se ne sjedine. Belanza zatim sipajte u prethodnu smesu. Sve to promešajte, kada se sjedini, smesu sipajte u prethodno pripremljenu posudu za pečenje. Pecite je dok površina ne dobije finu zlatnu koricu, za šta vam treba oko 15 minuta. Kada se ovaj kolač potpuno ohladi, iseckajte ga na male kubete, kako biste dobili krutone za supu.
U šerpu srednjih dimenzija zagrejte pileći bujon sve dok ne počne blago da krčka. Dodajte u nju krutone i krčkajte to sve zajedno oko 3 minuta, dok oni blago omekšaju. Supa bolonjeze servira odmah, a i uživanje u njoj isto tako, počinje odmah.

Uživajte!

Author: Dušan Vulić

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *