SVI PUTVI VODE U RIM – Neki filmovi takođe!

Ako ste već imali prilike da posetite Rim, a niste potražili La Bocca della Verità ne bi li ste proverili da li su u lažima i kratke ruke, onda za to postoji samo dva objašnjenja: ili vam slika Odri Hepbern i Gregori Peka na Vespi apsolutno ništa ne znači ili ste se zadržali na Fuimicino aerodromu samo sat vremena dok ste presedali sa leta na let. Ako je odgovor pod broj 1, onda vam nema spasa. Ili ima…

Dajemo vam listu 5 filmova koji su nas inspirisali da posetimo Grad večnosti i iskusimo deo magije sa velikog platna. Nakon ovih filmova sigurno ćete otkriti da je ovo grad Velike lepote, sa mestima koja će vas uveriti da proveden Praznik u Rimu može da vas zavede da živite Sladak život.

The Talented Mr. Ripley, 1999.

  1. Talentovani Gospodin Ripli (eng. The Talented Mr. Ripley), Entoni Mingela, 1999.

Zbog Met Dejmona, u ulozi mladog Riplija, nas možda još uvek podlaze žmarci kada sretnemo prijatelja iz mladosti koga ne možemo da prepoznamo, ali isto tako zbog ovog filma morate prošetati predivnim trgom Piazza Navona iz 15. veka koji pleni šarmom arhitekture baroka, a gde dominiraju Palazzo Pamphili i Fontana dei Quattro Fiumi.

Scena za pamćenje: Ripli i Meredit (Kejt Blanšet) šetaju Piazza Navon-om, gde on izgovara rečenicu: Nikada nisam bio srećniji. Osećam kao da mi je podaren novi život. Brrrrr, žmarci su i dalje tu…

Ladri Di Biciclette, 1948.

  1. Kradljivci bicikla (ita. Ladri di biciclette), Vitorio De Sika, 1948.

Neo-realizam u punom svom sjaju. Sjajni Vitorio De Sika nas emotivno razbija na atome u ovom svom remek-delu. Nakon Kradljivaca, jednostavno morate posetiti čuveni buvljak kod stare gradske kapije Porta Portese i osetite svu autentičnost koju ovaj grad zaista nudi, skrivenu daleko od mesta sa turističkih razglednica.

Scena za pamćenje: Bruno i njegov otac neumorno traže ukradeni bicikl po pljusku na buvljaku Porta Portese. Ako vam zaigra suza u oku kod Porta Portese, ne brinite, budite sigurni da niste jedini.

Roman Holiday, 1953.

  1. Praznik u Rimu (eng. Roman Holiday), Vilijam Vajler, 1953.

Nepopravljivi romantici se već smeškaju dok čitaju ove redove, i kao da su jedva čekali da dođemo i do ovog filmskog dragulja. Za njih je ovaj film dovoljan razlog da pohrle u Večni grad, ne bi li se vozikali po njegovim ulicama sa voljenom osobom na čuvenoj Vespi. Možda nikada neće biti bolje reklame za jedan grad, od ove romansirane holivudske bajke. Odri Hepbern, Gregori Pek, Vespa, Ljubav i Rim. Treba li išta više reći? Naravno i čuvena Usta istine (La Bocca della Verità), antički mramorni reljef u zidu portika crkve Santa Maria in Cosmedin.

Scena za pamćenje: Gregori pek polako primiče ruku Ustima. Napetost raste, a presuda je… Mi smo prošli ovaj antički detektor laži, a vi?

La Dolce Vita, 1960.

  1. Slatki život (Ita. La Dolce Vita), Federico Felini, 1960.

Ako za jedan film možemo da kažemo da nas je naterao da se zaljubimo u Italiju, a posebno u Rim (dobro reći ćete i Marčela Mastrojanija i Anitu Ekbert), onda je to La Dolce Vita. Felini se osvrće na krizu društva koje je sve više zadojeno licemernim moralnim standardima, a sve to čini stilski nepogrešivo i besprekorno. Fontana Di Trevi je seting za jednu od najpoznatijih scena u filmskoj istoriji, sa Anitom Ekbert u svevremenoj crnoj haljini koja uživa šetajući se kroz vodu ove fontane. Fontana je čuvena i po bacanju novčića, zaostavštine jednog drugog filma (eng. Three Coins in the Fountain), ali mi smo se opredelili ipak za film koji je inspirisao mnoge da pronađu svoj sladak život u njoj.

Scena za pamćenje: Crna haljina se probija kroz vodu. No comment.

La Grande Bellezza, 2013.

  1. Velika lepota (Ita, La Grande Bellezza), Paolo Sorentino, 2013.

Za kraj smo ostavili, neko bi rekao pretenciozno i simbolično, film koji je dobio nagradu Oskar za najbolji film 2013. godine van engleskog govornog područja. On predstavlja ljubavno pismo, kako Rimu, tako i gotovo svim prethodno navedenim filmovima. Sorentino nas vodi i kroz Rim kakav nismo imali prilike često da vidimo, od krovova sa pogledom na Koloseum, do opskurnih klubova prestonice Rima. Neodoljiv, poput glavnog junaka, Sorentinov Rim nas mami kao hipnotisane da udahnemo njegov duh.

Scena za pamćenje: Nepopravljivi hedonista Džep se šeta Malim hramom (Il Tempietto – crkva San Pietro in Montorio), kad iznenada ugleda devojčicu koja se igra skrivanja. Katarza u Malom.

Author: Dušan Vulić

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *