Tajna evropskog džeza – Paolo Conte

Paolo Conte je možda najbolje čuvana tajna sadašnjeg, elegantnog, evropskog džeza. Mnogi su čuli za njega kao tvorca jedne od najlepših ljubavnih džez pesama svih vremena – Madeleine. “Ma poi la strada inghiotte subito gli amanti” (Ali onda ulica usko zguta ljubavnike) peva Paolo, glasom šljunka i svile.

U ovoj pesmi ne peva samo o ženi i njenim misterijama, već govori i o načinu života i ljubavi koja je izgubljena u, kako se on izražava, neukusnoj postmoderni.

Kada se Conte predstavlja publici van Italije, upoređuje se sa Frenk Sinatrom ili Tom Waitsom, njegova muzika odiše sećanjima, poetskim fragmentima boja, slikama i fantazijama. Ne podleže klišeima – kako muzičkim tako i tekstualnim, njegov muzički svet je mesto gde se jednostavnost i kompleksnost prepliću i nalaze mir.

Pre nego što je započeo solo karijeru bio je poznat kao kantautor poznatih italijanskih pevača – Celentano, Patty Pravo, Caterina Caselli. Jedan je od najuticajnijih tekstopisaca Italije jer na ovaj ili onaj način njegove reče pogađaju svakoga.

Rođen je u Asti, malom mestu na severu Italije koje je poznato po proizvodnji vina. Strast prema džezu neguje još od školskih dana a pisanje tekstova započinje spontano, gotovo instiktivno. Biva advokat sve do momenta kada ga njegova strast prema muzici pozove da nastavi život u šoubiznisu. Ceo svoj život provodi u rodnom mestu retko putujući, smatrajući da je putovanje najbitnije u njegovom umu.

Njegove pesme su obeležile mnoge filmove i otkrile nam njihovu suštinu. Brzo su odjekivale Italijom, a Via Con Me je jedan od svevremenih bestselera u zemlji, zatim i u Francuskoj, gde Conte stiče ogromnu popularnost. To je jedna od najlepših ljubavnih pesama o bekstvu.

Let’s forget about these places, these troubles, people we have known.
Let me wrap you up in a warm bathrobe, let’s watch the dancing lights, let’s escape.
It’s wonderful, I dream of you.

 

Author: Nina Krčum

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *