Tamna strana Venecije

Prve asocijasije na Veneciju su nam uglavnom svima izrazito romantične, zar ne? Jeste li čuli za ostrvo Povelja? Malo ostrvo između Lida i Venecije. Povelja predstavlja potpuni kontrast svemu lepom što se vezuje za Veneciju. Talasi koji spiraju obalu ovog malog ostrva i danas nanose ljudske kosti.

Povelja ima veoma tragičnu istoriju, a s tim u vezi i lošu reputaciju, ne samo među lokalnim stanovništvom već i u celom svetu. Razlog je kuga, teška bolest koja je Evropu bacila na kolena. Broj umrlih bio je ogroman. Kuga, ili crna smrt, kako su je nazivali, je akutna infekcija koja se najčešće javljala u bubonskom obliku ili u obliku pneumonije. Ni Venecija nije ostala imuna. Leševi su se gomilali, a smrad se širio kilometrima. Vlast je naredila da se tela pobacaju u jame na ostrvu Povelja. U jame su bacani leševi ali i živi bolesnici koji su pokazivali simptome kuge. Smrad je bio nepodnošljiv, umirali su u neverovatnim mukama, kako od bolesti, tako i od dramatičnih uslova.

U izvorima se kao najpoznatija žrtva ove tragedije navodi Maria, devojčica koja je za vreme epidemije bila odvojena od roditelja i bačena na ostrvo. Prema verovanju, njen duh i danas stoji na obali i doziva  roditelje. Kažu da je 160 000 ljudi život okončalo na Povelji od posledica kuge.

Dramatičnoj istoriji ovog ostrva nije došao kraj sa istrebljivanjem crne smrti. Godine 1922. na ostrvu je sagrađena ustanova za lečenje i zbrinjavanje mentalno obolelih pacijenata. U to vreme nisu postojali jasni kriterijumi za to kome je mesto u ovoj ustanovi, a lečenje je bilo veoma brutalno i nehumano. Jedna od najčešćih metoda „lečenja“ bila je lobotomija, procedura kojom se pacijentu na invazivan način (specijalnim iglama nalik šilu) lomi lobanja i uklanja prednji deo mozga, koji je, kako se verovalo, zadužen za ponašanje i koji definiše ličnost kod čoveka. Legenda govori i o veoma agresivnom lekaru koji je u kuli bolnice izvršavao ovakve zahvate i koji se sa iste bacio kada su počeli da ga progone duhovi i kada je sam poludeo.

Ove godine, ostrvo je napokon prodato, sa sve svojom istorijom, za nešto više od 400000 funti. Prodala ga je italijanska vlada kako bi izmirila javni dug.

Author: MII4ME Team

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *