TORTA PASQUALINA – Tradicionalni italijanski uskršnji tart

TORTA PASQUALINA je čuveni tart iz Đenove, tredicionalno se pravio sa 33 sloja testa – svaki sloj je predstavljao jednu godinu Hristovog života. Veoma je popularan u Italiji. Ovaj recept može biti jedno malo osveženje na Vašoj uskršnjoj trpezi.

Potrebno Vam je:

Za testo:
6 šolja brašna
6 kašika maslinovog ulja
2 kašičice soli

Za fil:

So
500gr blitve (neko koristi spanać ili artičoke)
½ šolje maslinovog ulja
mleveni crni biber
prezle, po želji 2-3 kašike
Parmezan
¼ šolje rikota sira
2 kašike origana, sitno seckanog svežeg
2 kašike milerama
5 jaja
2-3 kašike putera

Priprema:

Testo spremate tako što stavite brašno u veliku posudu, dodate ulje, so i 2 šolje vode. Izmešajte dobro drvenom kašikom. Kada testo postane kruto da se meša, zamesite ga dalje na radnoj površini koju ste prethodno posuli brašnom. Mesite ga rukama dok ne postane glatko i mekano. Posle 20 minuta trebalo bi da bude lepljivo i glatko. Podelite ga na 6 jednakih lopti, uvijte ih u plastične folije i ostavite u frižider na dva sata.

Da biste pripremili fil, stavite vodu u veliki lonac, posolite je i pustite da provri. Dodajte blitvu i kuvajte dok ne omekša, maksimalno 3-4 minuta. Ocedite je i dobro drenirajte. Istisnite svaki višak vode iz blitve i sitno iseckajte.

Zagrejte polovinu ulja u velikom tiganju, na umerenoj vatri. Dodajte seckanu blitvu i kuvajte, mešajući 3 minuta. Prebacite sve u veliku posudu. Ohladite blitvu, a zatim dodajte parmezan, rikotu i origano. Obavezno so i biber, sa prezlom. Napravite dobro umešani krem.

Rernu zagrejte na 400C i blago podmažite okrugli pleh za pečenje.

Na radom delu koji je posut brašnom poređajte loptice od testa i svaku razvucite na što tanji oblik kruga primeren širini pleha. Svaki krug od testa četkicom premažite malom količinom ulja. Sačuvajte dve lopte od testa za sloj na kraju kojim zatvarate ovu pitu.

Obložite pleh sa testom, lepo uokvirite sve ivice, pa onda sipajte fil. Uzmite jednu kašiku i napravite 5 udubljenja u smesi i u svako stavite po jedno razbijeno jaje. Premažite ih sa ½ kašike putera. Posolite i pobiberite.

Sa preostale dve kugle testa, zatvorite celu smesu. Svaki premažite maslinovim uljem. Dobro zatvorite spoljnu ivicu testa.

Pecite 45 minuta, da postane zlatnožute boje. Služite toplo ili na sobnoj temperaturi. Po želji možete staviti i beli luk u smesu.

Ovaj recept je za 8 osoba.
Uživajte!

Author: MII4ME Team

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *