TOP 10 filmova o italijanskoj mafiji – deo 2.

Nekada su nastavci mnogo bolji od originala, a naša lista part II sigurno vam predstavlja najbolje od najboljih.

Mean Streets, 1973.

05. Ulice nasilja (eng. Mean Streets), Martin Skorseze, 1973.
Broj dva. Mislimo na Skorsezea ponovo. Jedan od njegovih prvih filmova, koji je reditelj zasnovao na sopstvenim iskustvima svog odrastanja u Maloj Italiji u Njujorku. Harvi Kajtel i Robert De Niro su mladići italijanskog porekla koji traže svoj put do vrha mafijaške lestvice. Film pleni dozom realizma neviđenog do tog trenutka i upoznaje svet sa novim talentima, koji će oblikovati industriju u decenijama koje dolaze.
Scena za pamćenje: Jumpin’ Jack Flash it’s a gas, gas, gas!

Once Upon a Time in America, 1984.

04. Bilo jednom u Americi (eng. Once Upon a Time in America), Serđo Leone, 1984.
Dokaz da su se nekada pravili filmovi dugi i po četiri sata sa sadržajem koji ne uključuje epske borbe 100.000 CGI ratnika, zmajeva i goblina. S druge strane bili su mnooogo bolji, a ništa manje epski od ovih danas. Takvo je i ovo relmek-delo velikog italijanskog reditelja Serđa Leonea. Njegov ujedno i poslednji film, nas vodi na emotivno putovanje o odrastanju dečaka u surovom svetu američke depresije. Ne zaboravimo i na muziku velikog Enia Morikonea u ovom filmu.
Scena za pamćenje: Mali Dominik.

The Goodfather: Part II, 1974.

03. Kum II (eng. The Goodfather: Part II), Frensis Ford Kopola, 1974.
Pre nego što svi skočite u glas, dozvolite da objasnimo. Film na našem trećem mestu zaista zaslužuje i sam vrh, ali nekako smo morali da raspodelimo prva tri mesta, gde se zaista ne zna koji naslov je bolji od kojeg. Kum II je možda i najbolji za mnoge u celoj trilogiji, a sigurno je najkompleksniji i dodatno ojačan izvođenjem Roberta De Nira kao mladog Vita. Reč je zaista o jednom od najvećih filmova svih vremena. Mi smo morali da napravimo nekakav raspored. Izvinite.
Scena zapamćenje: Znam da si to bio ti. Slomio si mi srce Fredo.

Goodfellas, 1990.

02. Dobri momci (eng. Goodfellas), Martin Skorseze, 1990.
Skorseze opet. Film koji definiše jednu čitavu eru ovog žanra. Sublimira sve što smo ikada saznali o momcima sa one strane zakona, dajući neke od najboljih uloga zvezdanog kastinga ovog filma: Rej Liota, Robert De Niro, Džo Peši…
Scena za pamćenje: Dugi kadar u restoranu. Henri Hil je napredovao u društvu.

The Goodfather, 1972.

01. Kum (eng. The Goodfather), Frensis Ford Kopola, 1972.
Svi ste ovo očekivali, zar ne? Film koji nosi prvo mesto je tu pre svega zbog celokupne zaostavštine čitave trilogije na film i kulturu uopšte, a svakako i zbog velikog Marlona Branda u besprekornom odelu glave porodice Korleone.
Scena za pamćenje: Uvodni kadrovi filma otvaraju jedno novo poglavlje, nakon koga više ništa neće biti isto.

Author: Dušan Vulić

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *