TOPO ĐIĐO – MIŠ KOJI OSVAJA HOLIVUD

Topo Điđo (Topo Gigio, ili Miš Điđo) je sigurno jedini miš na svetu sposoban da ugrozi globalnu popularnost Miki Mausa! Ova šarmantna lutka sanjivih očiju i dečijeg glasa, koja se prvi put pojavila na televiziji davnih šezdesetih godina, odavno je zaslužila status italijanske pop ikone. I posle pola veka on ne prestaje da privlači pažnju što potvrđuje i skorašnja najava Holivuda o snimanju filma čiji će Topo Điđo biti glavni lik.

Kreator Topo Điđa je Marija Perego koja je davne 1958. godine udahnula život ovom mališanu, svesna da ga u tom trenutku pušta u veliki svet bez mogućnosti da ga zaštiti od neizvesnosti koja ga je čekala. I zaista, vrlo brzo Topo Điđo prestao je da bude samo njen i postao svačiji, ušavši u dom ne samo italijanske, već i dece širom sveta.

Njegov prvi dugometražni film „Magični svet Topo Điđa“ (1962), snimljen u Italiji na engleskom jeziku doneo mu je čak i pohvalu za glumu, kada je kritičar Njujork Tajmsa u svom tekstu napisao – „ko kaže da miš ne ume da glumi?“. Vrlo brzo, Topo Điđo dobio je angažman u sada već legendarnoj američkoj emisiji The Ed Sullivan Show koja je najzaslužnija za njegovu kasniju popularnost.

Marija je bila ta koja je najčešće pokretala Điđa u ovoj emisiji, pomognuta kompleksnim mehanizmom od tri osobe zadužene za pokret i četvrte za glas, koje su zajedno činile da ova lutka veličine samo 25 centimetara dobije život. Usledili su brojni animirani filmovi, dečije knjige, kao i lutke, linija dečije odeće i obuće sa njegovim likom.

Manija koja je zavladala oko Điđa nije znala za granice, pa je on postao redovan gost japanskih i južnoameričkih domova, pojavljujući se čak i danas češće u programima stranih televizija, nego domaćih italijanskih. Od 1997. godine, Marija Perego i Topo Điđo obavljaju funkciju ambasadora UNICEF-a, a Điđo je ambasador Italije u Japanu.

Godine 2009, italijanska vlada izabrala je Điđa za zvanično lice kampanje osvešćivanja ljudi o virusu H1N1, što je podrazumevalo njegovo pojavljivanje u televizijskim spotovima, novinama, časopisima, radijskim reklamama i bilbordima.

U našoj zemlji Topo Điđo je možda najpoznatiji kao ko-voditelj festivala Zlatni Cekin, međunarodnog dečijeg pevačkog talmičenja koje se počev od 1959. održava svake godine, a koje je i naša televizija nekada davno prenosila. Ali iako nije dugo viđen na našim ekranima, Điđova upečatljiva ličnost ostala je u srcima sada odrasle dece koja su ga gledala i volela.

Author: Ena

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *