TORTA DI ZUCCA GIALLA

Ovaj recept je veoma star, iz 1891, zabeležio ga je Pellegrino Artusi u svojoj bibliji italijanske kuhinje “La scienza in cucina e l’arte di mangier bene”.

Potrebno vam je:

1kg bundeve
500ml mleka
3 jaja
100gr mekanog braon šećera (MUSCOVADO TAMNI)
30gr putera
100gr brašna od badema (radnja zdrave hrane)
2 male kašike cimeta
so
listići od badema
šećer u prahu za dekoraciju

Prvo uklonite sve semenke i kožu od bundeve i isecite u kocke. Mleko zagrejte u dubokom tiganju u koji takođe dodajete prethodno iseckanu bundevu. Kuvajte oko 30 minuta dok ne postane mekano. Ocedite dobro ovako skuvanu bundevu. Po originalnom receptu treba iscediti svu tečnost dok se ne dobije kompaktna masa iste gramaže kao i pre kuvanja, 500gr.

U odvojenoj činiji, ulupajte jaja zajedno sa šećerom, puterom, bademom, cimetom i jako malo soli. Umešajte u ohlađenu masu bundeve do glatke mase. Stavite ovu smesu u posudu za pečenje pite. Po površini mase postavite iseckane bademe. Neko voli i da pomeša bundevino seme.

Pecite na 180C oko 45 minuta dok ne postane zlatno na vrhu. Kada se pita ohladi prekrijte je sa dosta šećera u prahu i poslužite. Možete dekorisati kuglom sladoleda od limuna/vanile sa strane ili sa šlagom.

Uživajte!

Author: MII4ME Team

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *