U RIMU KAO RIMLJANIN

Oni su temperamentni, gromoglasni, izraženih pokreta jer prosto-oni su italijani. Ono što svakog stranca zaintrigira, svakako je – govor njihovog tela. Italijani mogu da vas opsuju, iskažu vam ljubav ili ravnodušnost, iznenađenje, ili koju drugu emociju bez da progovore jednu reč. I to daleko preciznije nego da su bilo šta progovorili.

Italijani to pre svega rade jer smatraju da reči nisu dovoljne pa ih obogaćuju pokretima, poput paralelnog jezika koji boji izrečeno dodajući mu pravo značenje. Pored ovoga, smatraju da je samo izrečeno, bez pokreta suviše dosadno i beznačajno.

Nekada neprekidna mimika pri kojoj se oni vešto sporazumeju, za strance mogu da budu potpuna besmislica. Ali, u Italiji gest je postavljen na pijedestal, predstavlja važan kulturni i folklorni element. Imaju veoma jednosmislene poruke koje ne ostavljaju prostor za tumačenje. Pokret je najiskreniji i najspontaniji govor italijana, uz to veoma univerzalan. Univerzalnost se ogleda u tome što su italijani sa severa i juga svoje zemlje teško mogli da se sporazumeju rečima zbog bogatstva jezika i različitih dijalekata, ali zato je gest uvek jednoznačan.

U ovom članku vam dajemo mogućnost da sa nama naučite njihov govor ruku. I verujte, ni Italijani sa tim nisu rođeni. Jezik ruku je nešto što se usvaja višegodišnjom praksom i posmatranjem jer ih ima nebrojeno puno.

Pod uticajem rigidnih anglosaksonskih manira, mnogi gestovi su proglašeni za rustične i vulgarne i danas se sve manje koriste. Naravno, uvek je prihvatljivo koristiti ih u saobraćajnoj gužvi, tokom fudbalskih utakmica ili bilo kojim situacijama naleta uzbuđenja. Italijani veoma vole svoje gestikuliranje, nastoje da ga zadrže u svojoj kuturi jer smatraju to odrazom identiteta, prepoznatljivosti u svetu, razumevanja bilo gde prevazilažeći socijalne barijere.

Italijani govore i kad ih ne slušate i diskretnost svakako nije odlika njihove kulture. U podsetnik za put u Italiju zabeležite da nikako ne koristite govor ruku naše zemlje jer bi neki gestovi bili pogrešno protumačeni, a onda vam ne garantujemo za njihove reakcije. I savetujemo da pre odlaska u Italiju usvojite neki njihov gest, biće im drago jer gli italiani paralano con le mani.Author: Letizia

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *