USKORO POČINJE 49. VINITALY!

Za sve istinske ljubitelje vina od 22. do 25. marta, kao i svake godine, u Veroni počinje pravi vinski praznik, takozvani – Vinitaly!

Vinitaly je zasigurno jedna od najvećih vinskih smotri u svetu i to ne samo zato što se odvija u Italiji, drugoj svetskoj sili po proizvodnji i kvalitetu vina, već i po programu i posetiocima koji ga svake godine posete, a kojih je iz svake godine sve više i više. Samo prošle godine sajam je posetilo 155.000 ljudi, dok su od toga čak 55.000 bili stranci!

Izlagačka prostranost sajma na čitavih 91.140 m2, sa neverovatnih 4.111 svetskih izlagača vina, definitivno čini ovaj vinski događaj jednim od naprestižnijih na svetu. U prilog tome govore i neverovatno visoke cene smeštaja u tom period u Veroni, gde je samo za jedno veče potrebno izdvojiti od 300 do 500 eur za smestaj srednje ili niže kategorije, dok hoteli visoke kategorije dostižu cene i do 1.000 eur za noć u tom periodu.

Ali sa smeštajem ili bez smeštaja, pored svetskih profesionalaca i somelijara kojima je prvenstveno ovaj sajam namenjen, Vinitaly je otvoren i za sve ostale ljubitelje vina!

VINITALY – to je 5 dana takmičenja, konkursa, pregovaranja, sastančenja i degustiranja! VINITALY – to je 5 dana vinskog raja, bili vi stručnjak ili ne!

Ali šta je to što će nam tačno Vinitaly ponuditi ove godine? Pored klasičnih štandova i izlagača, Vinitaly će i ove godine imati svoje tradicionalne programe kao što su:

Program Tasting ExPress – vina koja će biti predstavljena od strane renomiranih svetskih vinskih časopisa.
Program Taste and Dream – čuvena istorijska vina Italije.
Program Trendy today, Big tomorrow – velike kompanije koje investiraju i ulažu u budućnost.
Program Taste Italy – degustacija najboljih italijanskih vina za inostrane novinare i kupce.
Program Designer Restaurants – promocija najboljih šefova restorana i kuvara.
Program Citadel of Gastronomy – upoznavanje sa kuhinjama raznih regiona Italije.

I još mnogo toga će se naći u okviru glavnih i pratećih programa, koji će biti propraćeni u 12 glavnih sala, od kojih svaka nosi ime po jednom vinskom regionu u Italiju: Sala Veneto, Sala Toscana, Sala Emilia Romagna, Sala Abruzzo, Sala Campania, Piemonte, Puglia itd.

Dobar poznavalac vina se neće izgubiti nikako! A za one manje edukovane ljubitelje uvek postoji mapa ili ljubazno osoblje koje će ih sa zadovoljstvom uputiti tamo gde treba! Mada izgubiti se na ovakvom mestu možda i ne bi bila tako loša stvar! Najbolji ukusi se uvek slučajno otkrivaju!

Tako da ukoliko se uputite u Veronu, želimo vam lep vinski provod! I ne dozvolite da vam nešto promakne!

Uživajte! Sallute!

Author: Nebojša Miljković

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *