VAZARIJEV KORIDOR – kilometar šetnje uz remek dela slikarske umetnosti

Prolazak Vazarijevim koridorom predstavlja jedinstveno iskustvo koje donosi ne samo mogućnost da budete u blizini nekih od nejlepših dela slikarske umetnosti, već i da kroz njegove prozore doživite drugačiji pogled na Firencu.

Sagradio ga je 1564. godine, za samo pet meseci, čuveni arhitekta Đorđo Vazari po nalogu Vojvode Kozima de Medičija, koji je na ovaj način želeo da za sebe i ostatak firentinske elite obezbedi prolaz sakriven od očiju javnosti. Koridor povezuje Piti palatu sa sadašnjom Uffici galerijom, jednim od najlepših muzeja sveta čija zgrada je u 16. veku bila sedište kancelarija u kojima je Vojvoda radio.

U pravcu ka palati, Koridor jednim delom prati tok reke Arno, dok se u nastavku proteže iznad Ponte Vekia, najstarijeg mosta u Firenci i iznad njegovih prodavnica. Mesare koje su se nalazile na mostu iseljene su kako neprijatan miris mesa koji je iz njih dopirao ne bi smetao osetljivom nosu Vojvode prilikom njegovog prolaska. Umesto njih, ispražnjene prostorije zauzele su zlatare koje i danas dan rade na ovom mestu.

U nastavku Koridor prolazi kroz enterijer crkve Santa Felicita (uz prozor na ovom delu koridora Vojvoda je imao odgovarajuće mesto tokom mise), zatim vrtova porodice Guicciardini, dok konačno ne stigne do Boboli vrtova i prostorija Piti palate. Sa druge strane palate nalazi se još jedan koridor koji povezuje ovu građevinu sa Palatom Vekio, sedištem firentinske vlade od 13. veka.

Dužinom od čak jedan kilometar ovaj Koridor dom je čak hiljadu slika poznatih italijanskih i evropskih umetnika 17. i 18. veka, kao i najvažnije kolekcije autoportreta u svetu koji datiraju iz perioda između 16. i 20. veka. Za početak stvaranja kolekcije u 17. veku odgovoran je Kardinal Leopoldo de Mediči, a danas ona obuhvata dela retke vrednosti, poput autoportreta Rembranta, Velaskeza, Delakroe i Šagala.

Deo Koridora renoviran je 2013. godine od kada su u njemu izloženi autoportreti savremenih autora. Iako je zatvoren za stalne posete, obilazak Koridora je ipak moguć uz prethodnu najavu ili u okviru organizovanih tura lokalnih agencija. Vredi se potruditi i obezbediti svoj termin kada sledeći put budete posetili Firencu.

Author: Ena

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *