Venecijanski majstor u Narodnom muzeju

Šta povezuje Muzej istorije i umetnosti u Udinama i naš Narodni muzej? Đanbatista Tijepola. Otkrijte ovog venecijanskog majstora u Narodnom muzeju u Beogradu.

Ako ste posetili ovih dana Narodni muzej u Beogradu, niste mogli da zaobiđete remek-dela italijanskog slikara Đanbatiste Tijepole, koja su predstavljena javnosti od 12. decembra. Posetioci Narodnog muzeja imaju priliku da do 18. januara uživaju u dva vrhunska dela koja su nastala u godinama umetničke zrelosti ovog velikog venecijanskog majstora.

Obučavanje Bogorodičino

U atrijumu Narodnog muzeja izložena je oltarska slika „Obučavanje Bogorodičino“ (1720-1730) koje se i čuva u riznici Narodnog muzeja, kao i slika „Anđeo čuvar“ (1737-1738) koja je deo kolekcije Muzeja istorije i umetnosti u Udinama. Prva slika je poklon Narodnom muzeju od strane čuvenog slovačkog skulptora Bertolda Lipaja i deo je kolekcije još od daleke 1891. godine. „Anđeo čuvar“ je slika koja je bila namenjena oltaru Anđela čuvara crkve Santa Marija Madalena u Udinama. Muzej iz ovog glavnog grada furlanskog regiona je posebno za ovu priliku ustupio jedno od najboljih umetničkih dostignuća jednog od najvećih italijanskih slikara 17. veka. Slika „Anđeo čuvar“ je jedan od glavnih simbola Udina, a zauzima uvek posebno mesto u manifestaciji Dani Tijepola, koji se organizuju svake godine u ovom gradu.
„Anđeo čuvar“ je predstava anđela koji bdi nad usnulim detetom. „Delo poseduje sve odlike umetnikovog razvijenog stila: lagani dašak vetra koji pokreće figure, hromatsku svetlost, živost kompozicije i vazdušestost celine“, poručuju kustosi Narodnog muzeja.

Anđeo čuvar

S druge strane stručnjaci Narodnog muzeja tvrde da je „Obučavanje Bogorodičino“ nastalo kao pripremna skica za konačnu verziju Tijepoline slike. „Ona poseduje sve odlike rane faze Tijepolovog slikarstva koje se prepoznaju pre svega u snažnim svetlo-tamnim kontrastima kojima je postignut dramatičan efekat“.
Ova izložba je priređena posredstvom Ambasade Italije u Beogradu i Vlade Republike Italije, kao i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Ona je ujedno i svojevrsno svedočanstvo o kulturnoj povezanosti Italije i Srbije, a posetiocima Narodnog muzeja do 18. januara ostaje samo da uživaju u ova dva nesvakidašnja remek-dela italijanskog fresko-slikarstva.

Author: Dušan Vulić

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *