Vogue Italia i Kejt Mos – Fotošop-free editorijal

Listajući januarski broj Vogue Italia, nismo mogli da odolimo a da sa vama ne podelimo utiske o editorijalu sa Kejt Mos. Italijansko izdanje Voguea je godinu započelo vrlo ubedljivo, a sve to bez pomoći svemogućeg Fotošopa.

Vogue Italia se, na samom početku 2015, priključila trendu koji uzima maha u modnoj industriji – fotografije bez retuširanja. Istini za volju, takvih je još uvek nedovoljno, a takođe i kod njih postoje manje intervencije digitalne „estetske hirurgije“. Međutim, izgleda da su uživaoci modnih dešavanja pomalo zasićeni količinom savršenstva koja im se servira na dnevnoj bazi (pogledajte Džastina Bibera u novoj Kelvin Klajn kampanji i biće vam sve jasno). U takvoj atmosferi, Vogue Italia se odlučio za retro momenat, koji je (tako kažu) lišen svih pogodnosti savremene tehnologije. Ako na to dodamo da se na slikama nalazi žena od 40 godina, moramo dati svoj glas za takav potez. Doduše, na fotografijama je ipak žena po imenu Kejt Mos.

Peter Lindbergh, Vogue Italia

Peter Lindbergh, Vogue Italia

Zaista, Kejt Mos na ovim fotografijama izgleda, kako ikona svetskog modelinga i treba da izgleda – zanosno. Šminka i kosa su doterane tako, da odišu „upravo sam se probudila“ estetikom, koja utiče na to da fotografije izgledaju što prirodnije. Sve fotografije su rađene u crno-beloj varijanti, a utisak je da izuzetno podsećaju na čuvene editorijale iz 90-tih godina prošlog veka, modela puput Sindi Kraford, Naomi Kempel i Linde Evanđeliste. A kako i ne bi podsećale, kada vidimo ko je i njihov autor. Ovaj editorijal Vogue Italia potpisuje čuveni Piter Lindberg, poznati fotograf Vogue magazina, koji je upravo devedesetih bio poznat po sličnim. Takođe, on je i autor jednog od najzanimljivijih Pirelijevih kalendara (2002), koji je umesto modela koristio poznate glumice. Gospodin Lindberg je i sam često govorio protiv Fotošopa, tako da se čini da je bio logičan izbor za ovu priliku.

Peter Lindbergh, Vogue Italia

Peter Lindbergh, Vogue Italia

Fotografije svakako zavređuju vašu pažnju, bilo da ste ljubitelji „artsy“ retro stila Pitera Lindberga ili miljenice objektiva, Kejt Mos. Odeću čine klasični crni komadi, ali ceo šou su ovde ipak ukrale same fotografije, koje u eri digitalizacije izgledaju veoma šik i „neuredno“ dobro.

Pogledajte ih sve na sajtu VOGUE ITALIA

Author: Dušan Vulić

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *