Zimovanje u Italiji – Veličanstveni Dolomiti

Put u Italiju sam po sebi predstavlja zadovoljstvo za sva naša turistička čula. Ali ako ste zaljubljenik u zimske sportove, a zimski odmor je samo izgovor da udovoljite svojim adrenalinskim potrebama, onda su italijanske planine pravo mesto za vas. Ili još preciznije, Dolomiti su pravo mesto za vas.

Zaista ovaj planinski venac na severoistoku Italije se izdvaja od drugih sa Apeninskog poluostrva upravo po statusu koji uvažavaju kod ljubitelja zimskih sportova, a naročito kod skijaša širom sveta. Ali sem odličnih skijaških staza, ove planine nude još mnogo toga.
Ovaj lanac se pruža kroz provincije Beluno, Južni Tirol i Trentino. S obzirom na blizinu granice sa Austrijom, nemojte se začuditi kada čujete meštane kako govore nemački jezik. Italo-germanska mešavina čini Dolomite pravim kulturološkim draguljem Italije, koji turistima nudi najbolje od obe tradicije. Zato samo ovde možete uživati u domaćim tirolskim kobasicama, šnapsu i neprikosnovenoj italijanskoj kuhinji.
Dolomiti svoje ime duguju mineralu koji ih svojom specifičnom bojom i oblikom čini prepoznatljivim. Pre otkrića ovog minerala, ove planine su bile poznate pod nazivom „Blede planine“. Sem tog starog naziva, ništa nije bledo u izuzetnom iskustvu koje one pružaju svojim posetiocima. Upravo mineral dolomit je zaslužan za vizuelnu izuzetnost koju Dolomiti poseduju. Kasno u podne, pred sumrak ovaj kamen daje ružičasti odsjaj koji je među italijanima poznat pod nazivom enrosadira i koji Dolomite pretvara u magično mesto.

Ipak nesvakidašnja lepota i živopisni kulturni pejzaž nisu ono što čine Dolomite tako poželjnim za turiste. Oni predstavljaju jedinstvenu turističku atrakciju za fanove skijanja, planinarenja, free-climbing-a i drugih zimskih sportova. Pored čuvenih ski-staza Dolomiti su poznati i po stazama za pešačenje i planinarenje koje zovemo via ferrate (čelični putevi), osiguranim stazama koje su nastale još za vreme Prvog svetskog rata. Dolomiti poseduju preko 400 ovakvih staza. Najpoznatije turističko naselje je Cortina d’Ampezzo, a od znamenitosti ovih planina izdvajaju se Strada delle 52 Gallerie (52 tunela iz Prvog svetskog rata) i Calà del Sasso (najveće javno stepenište na svetu koje se sastoji iz 4444 stepenika).
I ne zaboravite, zimovanje u Italiji uvek zvuči zabavno, a zimovanje negde na Dolomitima je prosto veličanstveno.

Author: Dušan Vulić

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *